Camille Jordan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Camille Jordan

Marie Ennemond Camille Jordan (Lyon, 5 januari 1838 - 22 januari 1922) was een Franse wiskundige. Hij gold als de belangrijkste onderzoeker van de groepentheorie in zijn tijd, en schreef Cours d'analyse, dat een belangrijk tekstboek werd. Ook zijn Traité des substitutions (1870) over permutatiegroepen was lange tijd een standaardwerk.

Jordan werd op de leeftijd van 17 1/2 jaar toegelaten tot de École polytechnique in Parijs; in de toelatingscommissie zat onder meer Charles Hermite. Na zijn studies werd hij ingenieur bij de Franse spoorwegen, wat hem ruimschoots tijd overliet voor wiskundig onderzoek. Later volgde hij Hermite op als hoogleraar aan de École polytechnique en doceerde hij tegelijkertijd aan het Collège de France.[1]

Camille Jordan

Zijn naam is onder meer verbonden met de volgende onderwerpen:

Het werk van Jordan bracht ook de Galoistheorie binnen de wiskundige mainstream. Hij onderzocht ook de Mathieu-groepen, de eerste voorbeelden van sporadische groepen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Gerard Buskes en Arnoud van Rooij, "Topological Spaces - From Distance to Neighborhood," Springer Undergraduate Texts in Mathematics 1997.
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Camille Jordan op Wikimedia Commons.