Pierre-Laurent Wantzel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pierre Laurent Wantzel (Parijs, 5 juni 1814 – Parijs, 21 mei 1848) was een Frans wiskundige, die bewees dat verschillende meetkundige problemen uit de antieke oudheid onoplosbaar zijn.

In een artikel uit 1837[1] toonde Wantzel aan dat de drie onderstaande problemen niet kunnen worden opgelost door alleen gebruik te maken van passer en liniaal.

  1. Verdubbeling van de kubus
  2. Driedeling van een hoek en
  3. Construeerbare veelhoeken, waar het aantal zijdes niet het product is van een macht van twee en een willekeurig aantal verschillende Fermat-priemgetallen.

In 1845[2] publiceerde hij een vereenvoudigd bewijs van de onoplosbaarheid van vijfdegraadsvergelijkingen. Zie ook de stelling van Abel-Ruffini.

Hij stierf in 1848, mogelijk als gevolg van overwerk. Volgens een vriend gebruikte hij opium om langer door te kunnen werken.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. L. Wantzel (1837). Recherches sur les moyens de reconnaître si un Problème de Géométrie peut se résoudre avec la règle et le compas -- (Onderzoekingen naar middelen om te herkennen of een probleem in de meetkunde kan worden opgelost met passer en liniaal). Journal de Mathématiques Pures et Appliquées 1 (2): 366–372.
  2. L. Wantzel (1845). "De l'impossibilité de résoudre toutes les équations algébriques avec des radicaux" (Over de onmogelijkheid alle algebraïsche vergelijkingen op te lossen in radicalen). Nouvelles Annales de Mathématiques 4: 57-65.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]