Joseph Joffre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joseph Jacques Césaire Joffre
Joseph joffre 1915 carnavalet.jpg
Geboren 12 januari 1852
Rivesaltes
Overleden 3 januari 1931
Parijs
Rustplaats Cimetière de Louveciennes, Louveciennes, Île-de-France, Frankrijk[1]
Land/zijde Vlag van Frankrijk Frankrijk
Onderdeel Franse landmacht
Dienstjaren 18691916
Rang Army-FRA-OF-10.svg Maarschalk van Frankrijk
Bevel Franse strijdkrachten
Oorlogen Frans-Duitse oorlog

Eerste Wereldoorlog

Onderscheidingen zie onderscheidingen

Joseph Jacques Césaire Joffre (Rivesaltes, 12 januari 1852 - Parijs, 3 januari 1931) was een Frans militair en officier. Hij volgde de opleiding aan de polytechnische school en nam in 1870/71 deel aan de Frans-Duitse oorlog. Hij werd in 1886 uitgezonden naar Vietnam en in 1894 naar Timboektoe. Door zijn verdiensten in Afrika werd hij in 1905 bevorderd tot brigadegeneraal en in 1911 tot maarschalk. Genie-officier Joffre zag het belang in van spoorlijnen en snelwegen om de mobiliteit van het leger te vergroten, volgde nauwgezet de voortgang van de militaire techniek en implementeerde deze in het Franse leger.

In 1911 werd Joffre benoemd tot opperbevelhebber van het Franse leger. In de periode tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog deed hij veel om de weerbaarheid ervan te vergroten, zowel technisch als in het personele vlak. Tegenwoordig wordt algemeen erkend dat, zonder Joffre's voorbereidende arbeid, het Franse leger de Duitse aanval van augustus 1914 niet zou hebben doorstaan.

In het begin van de Eerste Wereldoorlog was Joffre opperbevelvoerder van het Franse leger. In augustus en september 1914 behoedde hij Frankrijk voor een militaire nederlaag door rigoureus en koelbloedig de coördinatie van zijn legers te bewaren. Dit ondanks hun gedwongen terugtocht onder zware Duitse militaire druk, extra bemoeilijkt omdat het Franse krijgsplan de onvoorwaardelijke aanval had voorgeschreven, alsmede omdat de samenwerking met de Engelse en Belgische legers niet zonder problemen verliep. In samenwerking met Galliéni, de militaire commandant van Parijs, wist Joffre vervolgens op 7 september in de Slag bij de Marne de Duitse opmars te stoppen. Hierna werd de oorlog in West-Europa een loopgravenoorlog. Na de bloedige Slag om Verdun werd Joffre in 1916 vervangen door generaal Robert Nivelle.

Hierna was zijn militair gezag meer ceremonieel van aard. In 1918 werd Joffre verkozen tot lid van de Académie française. Joffre adviseerde de Franse regering bij buitenlandse betrekkingen en bleef dat werk tot zijn dood in 1931 doen.

Onderscheidingen[bewerken]