Jade (mineraal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onbewerkte jade
Belangrijkste jade producerende landen

Jade is de gemeenschappelijke naam voor twee mineralen die als edelstenen worden gebruikt: jadeïet en nefriet.

Jade kent veel verschillende kleuren: groen, bruin, zwart of wolkenwit, van zeer licht tot zeer donker.

China[bewerken | brontekst bewerken]

Jade wordt net als zeepsteen en chalcedoon al duizenden jaren geslepen en bewerkt door de Chinezen. Jade werd oorspronkelijk gebruikt als gereedschap maar kwam tijdens de Han-dynastie in zwang als sieraad. De enige plaats waar nefriet wordt gevonden in China ligt in Sinkiang rond de stad Khotan.

In de Chinese cultuur wordt alleen bewerkte jade als waardevol gezien. Een klomp onbewerkt jade is dus van mindere waarde. In de Sanzijing staat het vermeld als een vergelijking met onderwijs:

"Als men jade niet polijst, is het geen kostbaar ding. Als een mens niet leert, heeft zijn leven geen zin, want hij kent de normen, waarden en respect van het leven niet en zal dus nooit talentvol worden"
(玉不琢 不成器 人不學 不知義)

Jade wordt gezien als een waardevolle steen die boze krachten weert. Als men een stuk jade lang op zijn lichaam draagt, bijvoorbeeld aan een stuk rode draad om de nek, zal men zien dat de jade langzaam van kleur verandert.

Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking waren de medailles voorzien van jade.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Een boek over het jade en het Chinese keizerrijk is 'het groene goud: De geheime geschiedenis van groen imperial Jade' van Alexander Levy & C. Scott-Clark uit 2001.

Zie de categorie Jade van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.