Aisne (rivier in Frankrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aisne (rivier in Frankrijk)
MapAisne.jpg
Lengte 300 km
Debiet 63 m³/s
Stroomgebied 8000 km²
Van Argonne
Naar Oise
Stroomt door Frankrijk
De Aisne vanaf de kanaalbrug te Bourg-et-Comin
De Aisne vanaf de kanaalbrug te Bourg-et-Comin
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Aisne is een rivier in het noorden van Frankrijk, die in het massief van Argonne ontspringt, en zich bij de Oise voegt nabij Compiègne, in het departement Oise (60). In 57 v. C. kreeg de rivier belangstelling in de Gallische Oorlog waar Caesar bij de Aisne de Belgische coalitie neersloeg.

Stroomgebied[bewerken]

Departementen en steden waardoorheen de Aisne stroomt (daarachter gemeenten met Aisne in de naam)

Onthoofding van de Aire door de Aisne[bewerken]

Onthoofding van de Aire door de Aisne

De Aire werd ten oosten van Saint-Juvin onthoofd door de Aisne. Het deel van de Aire stroomopwaarts van Saint-Juvin was vroeger een zijrivier van de Maas. Een klein zijriviertje van de Aisne, dat via het huidige dorp Grandpré naar het westen stroomde, kon de bovenloop van de Aire echter "kapen". Voordien stroomde de Aire bij Saint-Juvin naar het noorden: via Champigneulle naar de Maas. Deze onthoofding kon gebeuren omdat de Aisne (en dus ook het kleine zijriviertje van Grandpré) zich gemakkelijker kon insnijden dan de Aire/Bar. Uiteindelijk verlaagde het riviertje vanuit Grandpré zich onder dat van de Aire/Bar bij Saint-Juvin en kwam het water van de bovenloop van de Aire via Grandpré in de Aisne terecht.

Door deze stroomonthoofding werd het debiet van de Maas verlaagd en dat van de Aisne verhoogd. Waar de Aire/Bar vroeger van Saint-Juvin naar Champigneulle (noordwaarts) stroomde, stroomt het huidige riviertje Agron nu in de tegenovergestelde richting. Aan de noordzijde van de huidige waterscheiding bevindt zich de overgedimensioneerde vallei van Bar.

Zijrivieren[bewerken]