Vouziers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vouziers
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Vouziers (Frankrijk)
Vouziers
Situering
Regio Grand Est
Departement Ardennes (08)
Arrondissement Vouziers
Kanton Vouziers
Coördinaten 49° 24′ NB, 4° 42′ OL
Algemeen
Oppervlakte 42,48 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
4.016[1]
(95 inw./km²)
Hoogte 89 - 186 m
Overig
Postcode 08400
INSEE-code 08490
Foto's
Kerk Saint-Maurille
Kerk Saint-Maurille
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Vouziers is een stad en gemeente in het Franse departement Ardennes in de regio Grand Est. De gemeente telde 4.016 inwoners op 1 januari 2021.[1] De stad ligt aan de Aisne.

Vouziers is zetel van de onderprefectuur van het departement. Ook is het de hoofdplaats van het arrondissement Vouziers en van de Communauté de Communes de l'Argonne Ardennaise, een samenwerkingsverband van 100 gemeenten in de streek Ardense Argonne.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het graf van Roland Garros

De naam Vouziers werd voor het eerst genoemd in 1140. Het was toen een gehucht van drie boerderijen. In de Middeleeuwen was de stad een belangrijk landbouwcentrum. In 1516 kreeg de stad van koning Frans I markt- en jaarbeursrechten, waardoor zij tot bloei kon komen. De kerk Saint-Maurille heeft een renaissanceportaal uit ongeveer 1540.

Op het kerkhof van Vouziers bevindt zich het graf van Roland Garros, die aan het einde van de Eerste Wereldoorlog omkwam bij een luchtgevecht bij Saint-Morel, een aantal kilometer ten zuiden van Vouziers. Hier zijn de graven van 74 Franse militairen, 73 Russische en een Roemeense uit de Eerste Wereldoorlog. Op de Duitse begraafplaats ernaast zijn 4.860 graven, doden uit de Duitse militaire hospitalen. Vouziers werd in 1918 voor 80% verwoest. Ook in de Tweede Wereldoorlog was er veel oorlogsschade.[2]

Op 1 maart 1961 werd Condé-lès-Vouziers opgenomen in de gemeente en op 1 april 1964 volgde Chestres. Op 1 januari 1971 ging ook Blaise in de gemeente met de status van commune associée. Op 1 juni 2016 fuseerden Terron-sur-Aisne en Vrizy met Vouziers tot een commune nouvelle die ook de naam Vouziers kreeg. Blaise verloor hierbij de status van commune associée en de fusiegemeenten kregen de status van commune déléguée. Op 13 februari 2020 kreeg Blaise ook de status van commune déléguée.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Vouziers bedroeg op 1 januari 2021 42,48 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 94,5 inwoners per km².

De Aisne stroomt door de gemeente.

Terron-sur-Aisne ligt in het noordoosten van de gemeente, op de oostelijke oever van de Aisne. Op de westelijke oever van de Aisne liggen van noord naar zuid: Vrizy, Condé-lès-Vouziers en Vouziers. Westelijk van Vouziers aan de D946 ligt Blaise. In het zuidoosten van de gemeente, op de oostelijke oever van de Aisne, liggen de gehuchten Bobo en Lansquinet.

De onderstaande kaart toont de ligging van Vouziers met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Geboren in Vouziers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vouziers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.