Argonne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ligging van de Argonne

De Argonne is een geografische streek in het noordoosten van Frankrijk.

Topografie[bewerken]

De Argonne, gelegen ten zuiden van de Franse Ardennen, is een geografische eenheid die de natuurlijke grens vormt tussen de Champagne en Lotharingen. Het is een bosrijk gebied met cuesta's, gelegen tussen de rivieren Aire en Aisne, die diepe dalen hebben uitgesleten. Het gebied is ongeveer 110 km lang en 30 km breed. Enkele punten zijn gelegen op meer dan 200 meter hoogte. Ten zuiden van Clermont bereikt het massief een hoogte van 308 meter. De oostelijke hoogten vormen een belangrijke barrière, waarop veel heersers in het verleden hun begerige blikken lieten vallen, en die daarom ook wel eens de "Franse Thermopylen" worden genoemd.

Geschiedenis[bewerken]

In de Gallo-Romeinse tijd was de Argonne reeds bekend als productiecentrum voor de industriële vervaardiging van aardewerk in terra sigillata. In de Middeleeuwen werd het een betwist grensgebied tussen het graafschap Champagne, dat in 1285 bij het Franse koninkrijk werd ingelijfd, en het Heilige Roomse Rijk. Als gevolg van zijn geografische ligging vonden er in de Argonne regelmatig invallen plaats, en werd het gebied herhaaldelijk opgedeeld. Administratief is de Argonne trouwens verspreid over vier departementen: Meuse (regio Lotharingen), Ardennes, Marne en Haute-Marne (regio Champagne-Ardennen).

In 1792 wisten Pruisische troepen tot in de bossen van de Argonne door te dringen. Zij werden in de Slag bij Valmy tegengehouden door de troepen van generaal Dumouriez. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep de frontlinie gedurende vier jaar dwars door de Argonne, waardoor het gebied feitelijk in tweeën was gedeeld. Er vonden hevige gevechten plaats, waarbij veel slachtoffers vielen.

Belangrijke plaatsen in de Argonne[bewerken]