Artesië (streek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Artesië in 1789

Artesië (Frans: Artois) is een streek in Frankrijk, regio Hauts-de-France. De streek was enige tijd ook een administratieve regio van Frankrijk.

Geologie[bewerken | brontekst bewerken]

De streek heeft voornamelijk een krijtige ondergrond. De krijtlagen ontstonden er tijdens het Krijt en werden nadien opgeheven om zo de Weald-Artoisanticline te vormen. In de streek komen veel artesische bronnen voor, een type bron die naar de streek werd vernoemd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wapenschild van Artesië
Zie Graafschap Artesië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Artesië was voor en na de Romeinse tijd in Gallia Belgica het gebied van de Keltische stam der Atrebati.
Artesië maakte een tijdlang deel uit van de Zeventien Provinciën.

Franse provincie[bewerken | brontekst bewerken]

Na de annexatie van Frankrijk in 1659 werd het voormalige graafschap Artesië een zelfstandige Franse provincie onder het ancien régime. De hoofdstad bleef (net als ten tijde van het graafschap) de stad Atrecht (Frans: Arras). De provincie Artesië bleef bestaan tot Franse Revolutie en werd daarna opgenomen in het departement Pas-de-Calais, regio Hauts-de-France. Het voormalige gebied komt ruwweg overeen met de hedendaagse arrondissementen Atrecht, Lens, Béthune en Sint-Omaars.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Artesië was opgegaan in het departement Pas-de-Calais en later Haut de France, heeft het geen administratieve betekenis meer. De naam komt nog voor in de naam van een aantal gemeenten: Aubigny-en-Artois, Fortel-en-Artois, Gouy-en-Artois, Ham-en-Artois, Inchy-en-Artois, Pas-en-Artois, Le Quesnoy-en-Artois, Vis-en-Artois en Vitry-en-Artois.

Zie de categorie Artois van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.