Paul Doumer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paul Doumer als president

Paul Doumer (Aurillac, 22 maart 1857 - Parijs, 7 mei 1932) was een vooraanstaand politicus tijdens de Derde Franse Republiek. Van 1931 tot 1932 was hij president van Frankrijk.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Doumer was afkomstig uit de stad Aurillac in Auvergne. Hij was vele jaren lid van de Kamer van Afgevaardigden voor de centrum-linkse Radicale Partij en was prominent lid van de Vrijmetselarij. Voor Corsica zat hij van 1911 tot 1931 in de Senaat, van welk orgaan hij van 1927 tot 1931 voorzitter was. Driemaal was hij minister van Financiën.

Van 1897 tot 1902 was hij gouverneur-generaal van Frans Indochina. Daar bouwde hij een zware bestuursdienst op: het Corps des Services civiles de l'Indo-Chine, naar het model van de Britse Indian Civil Service. Budget was daar in Parijs niet voor, zodat de gekoloniseerde bevolking van Indochina de kosten moest opbrengen. Doumer ontwierp een stelsel van belastingen, met onder andere een personele en een grondbelasting. Bij het ontbreken van een bevolkingsregister en een kadaster, moesten de aanslagen op schatting worden gedaan, en die viel doorgaans veel te hoog uit. Zo organiseerde Doumer niet alleen het koloniale bestuur, maar ongewild ook het verzet ertegen.[1]

Bij de presidentsverkiezingen in 1906 was hij nog door Armand Fallières verslagen, maar op latere leeftijd won hij alsnog de verkiezingen van 13 mei 1931. Hij versloeg toen Aristide Briand, en werd de opvolger van Gaston Doumergue.

Een jaar later, op 6 mei 1932 werd hij in Parijs tijdens de officiële opening van een boekenbeurs door een verwarde Russische emigrant, Paul Gorguloff, neergeschoten. Hij stierf een dag later aan zijn verwondingen. De dader werd op 27 juli 1932 ter dood veroordeeld. Doumer werd opgevolgd door Albert Lebrun, die tot de val van de Derde Republiek in 1940 president zou blijven.

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. H.L. Wesseling, Europa's koloniale eeuw. de koloniale rijken in de negentiende eeuw, 1815-1919. 2003, Bert Bakker, p. 313 e.v.
Zie de categorie Paul Doumer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Gaston Doumergue
President van Frankrijk
1931-1932
Opvolger:
Albert Lebrun