Kamer van Afgevaardigden (Frankrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tijdens de Restauratie (1815-1830), de Juli-monarchie (1830-1848) en de Derde Franse Republiek (1870-1940) was de benaming van het lagerhuis (tweede kamer) van het Franse parlement Kamer van Afgevaardigden (Chambre des Députés).

Naast de Kamer van agevaardigden bestond en ook een Senaat. Als beide kamers samen vergaderden , vormden ze de Franse Nationale Vergadering (Assemblée Nationale).

Tijdens het Tweede Keizerrijk (1850-1870) stond het lagerhuis bekend onder de naam Wetgevend Lichaam.

Na de Bevrijding was het de bedoeling opnieuw een eenkamerparlement in te voeren. Een eerste ontwerpgrondwet (dat niet werd aangenomen) voorzag één kamer met de naam Nationale Vergadering. Een tweede ontwerp, dat uiteindelijk de grondwet van de Vierde Franse Republiek werd, voerde opnieuw een hogerhuis in met beperkte bevoegdheden onder de naam Raad van de Republiek, terwijl het lagerhuis de naam Nationale Vergadering behield.

Onder de Vijfde Franse Republiek (1958) heten de kamers respectievelijk Nationale Vergadering en Senaat. De naam Chambre des Députés of kortweg Chambre werd informeel nog wel gebruikt voor de Nationale Vergadering. Net als de huidige Nationale Vergadering was de Kamer gevestigd in het Palais-Bourbon in Parijs.

Zie ook[bewerken]