Ben Kingsley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ben Kingsley
Ben Kingsley in 2014
Algemene informatie
Volledige naam Ben Kingsley
Geboortenaam Krishna Bhanji
Geboren 31 december 1943
Geboorteplaats Scarborough
Land Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1966-heden
Beroep Acteur
Handtekening
Handtekening
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
MovieMeter-profiel
(en) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Ben Kingsley, geboren als Krishna Bhanji (Scarborough, 31 december 1943) is een Brits acteur. Hij won meer dan 25 filmprijzen, waaronder een Oscar voor beste acteur (voor Gandhi), meerdere BAFTA Awards, een European Film Award en verschillende Golden Globes. Voor zijn rollen in Bugsy, Sexy Beast en House of Sand and Fog ontving hij daarnaast onverzilverde Oscarnominaties.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kingsley groeide op in de wijk Pendlebury in Salford, een borough van Manchester. Hij is de zoon van Harji Bhanji, een Indiase dokter uit Kenia, en Anna Lyna Mary, een model en actrice. Een van zijn grootouders van moederszijde was een Joodse immigrant uit Rusland. Later verhuisde hij naar Lancashire. In de jaren zeventig besloot hij zijn Indiase naam te veranderen in zijn huidige naam.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Kingsley begon zijn acteercarrière toen hij regelmatig op zijn school, de Manchester Grammar School, optrad als toneelspeler. Hij wilde eigenlijk filmacteur worden. Toch deed hij in 1977 nog mee aan het toneelstuk Volpone van Ben Jonson.

Fear Is the Key uit 1972 was het filmdebuut van Kingsley, enkele jaren later was hij te zien de soap Coronation Street. In 1982 werd Kingsley op slag wereldberoemd toen hij Mahatma Gandhi speelde in Gandhi, de bioscoopfilm over diens leven. Voor zijn titelrol kreeg hij een Oscar in de categorie Beste acteur. De film zelf sleepte acht Oscars in de wacht.

Behalve in deze speelde hij in verschillende soorten films, onder meer in Schindler's List (1993) van Steven Spielberg. In het lichtvoetige genre was hij onder andere van de partij in de komische film Without a Clue uit 1988, een parodie op de Sherlock Holmes-films waarin niet Sherlock Holmes (gespeeld door Michael Caine) maar diens assistent dr. Watson (gespeeld door Kingsley) over speurdersgaven blijkt te bezitten, wat tot allerlei komische verwikkelingen leidt. In het sciencefictiongenre gaf hij acte de présence in bijvoorbeeld Species uit 1995. Ook werkte hij mee als stemacteur aan het videospel Ceremony of Innocence (1997).

Gezinsleven[bewerken | brontekst bewerken]

Ben Kingsley is vier keer getrouwd en hij heeft vier kinderen, Thomas en Jasmine Bhanji van actrice Angela Morant, zijn eerste vrouw, en Edmund en Ferdinand Kingsley van regisseuse Alison Sutcliffe, zijn tweede vrouw. De laatste twee zijn allebei ook acteurs. In 2005 scheidde Kingsley van de Duitse Alexandra Christman; sinds 2007 is hij getrouwd met de actrice Daniela Lavender. Tegenwoordig woont hij in de Engelse plaats Spelsbury.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve voor de film Gandhi ontving hij nog diverse andere filmprijzen. Voor de film Bugsy uit 1991 werd Kingsley genomineerd voor een Oscar voor "'Best Supporting Actor". Voor de films Sexy Beast (2001) en House of Sand and Fog (2003) werd hij opnieuw genomineerd voor een Oscar. In 2001 won hij een Crystal Globe Award vanwege zijn bijdragen aan de wereldwijde film. En in 2006 werd hij genomineerd voor een Emmy Award voor zijn rol in de televisiefilm Mrs. Harris. Op 25 september 2007, tijdens het festival Film by the Sea te Vlissingen, werd hij gehuldigd met een speciale oeuvreprijs.[1]

Sir Ben[bewerken | brontekst bewerken]

In 2001 werd hij geridderd door koningin Elizabeth vanwege zijn grote verdiensten voor de film. Sindsdien mag hij zich "Sir" laten noemen en tegen de gewoonte in de cinemawereld in wordt hij daar graag aan herinnerd. Alleen op de aftiteling van films mag de toevoeging achterwege blijven. Collega's spreken soms van een obsessie als hij zich op de set laat aanspreken met 'Sir Ben', maar Kingsley zelf wijt het aan het racisme dat zijn jeugd tekende: "I think it's a reflection of how an uncomfortable childhood can lead to high achievement" (vertaald: 'Ik denk dat het een weerspiegeling is van de manier waarop een ongemakkelijke jeugd kan leiden tot grote prestaties').[2] Maar toen de toevoeging zelfs op een poster verscheen voor de film Lucky Number Slevin, zei hij geschrokken te zijn en uitte hij excuses.[3]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Henry Fonda
voor On Golden Pond
Academy Award voor beste acteur
1982
voor Gandhi
Opvolger:
Robert Duvall
voor Tender Mercies
Zie de categorie Ben Kingsley van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.