Potifar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zelikah beschuldigt Jozef in het bijzijn van Potifar (rechts). Schilderij: Rembrandt van Rijn

Potifar (Hebreeuws: פּוֹטִיפַר / פּוֹטִיפָר; Tiberisch Hebreeuws: Pôṭîp̄ar / Pôṭîp̄ār; Egyptisch: p-di-p-rʿ, hij die door Ra gegeven is) was in het Oude Egypte een rijke man. In het Genesis van de Hebreeuwse Bijbel, was hij de persoon die Jozef als slaaf in dienst nam en hem later ook voor ongeveer tien jaar wegstopte in de gevangenis, nadat Jozef vals beschuldigd was door Potifar's vrouw Zelikah.

Volgens de Hebreeuwse Bijbel werd Jozef door zijn broers als slaaf verkocht aan Potifar. Jozef maakte zich snel populair en werd door Potifar benoemd tot het hoofd van de huishouding. De vrouw van Potifar probeerde Jozef te verleiden, maar toen dat mislukte werd ze woedend en beschuldigde ze Jozef ervan haar te hebben misbruikt. Als bewijs daarvoor gaf ze een stuk uit de kleding van Jozef. Jozef werd hierop gearresteerd, maar hij werd vrijgesproken door priesters. Potifar zorgde ervoor dat hij toch voor ongeveer tien jaar naar de gevangenis moest.

De naam van Potifar komt in verschillende verbanden voor, en zijn geschiedenis met Jozef kan op diverse manieren worden verklaard. Volgens de documentaire hypothese stamt het verhaal van Potifar en Jozef uit het Jahwisme, dat Jozef probeert zwart te maken. De Elohist beschrijft ook een Potifar, maar dat was een simpele priester. Volgens anderen is de naam Potifar slechts de naam voor elke naamloze Oud-Egyptische burger, en verklaart dit dat beide Egyptenaren die in de Bijbel en Thora genoemd worden Potifar heten.

In de Koran staat ook het verhaal van Jozef in Egypte. Potifar wordt er echter niet met naam genoemd; Korancommentaren noemen hem Qitfiir.

Trivia[bewerken]

  • The Comedian Harmonists hebben in 1934 "In der Bar zum Krokodil" op plaat opgenomen. Max Raabe heeft hetzelfde gedaan maar dan zo'n 70 jaar later. In der Bar zum Krokodil is een grappige gezongen tekst over de geschiedenis van de vrouw van Potifar.