Kaa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaa uit Jungle Boek

Kaa is een figuur uit het Jungle Boek, van Rudyard Kipling.

Hij is een oude tijgerpython en wordt gevreesd door alle apen. Kaa is een van Mowgli's beste vrienden. Kaa, Bagheera de panter en Baloe de beer moeten Mowgli redden van het Apenvolk (de Bandar-log).

Kaa kan de andere dieren (behalve Mowgli) hypnotiseren door figuren met zijn lichaam te beschrijven.

Disneyfilm[bewerken | brontekst bewerken]

In de Disney-versie van het Jungle Boek speelt Kaa een heel andere rol. Hij is juist een vijand die Mowgli wil opeten. Kaa krijgt hierbij concurrentie van de tijger, Shere Khan.

De Amerikaanse stem van Kaa is Sterling Holloway in de eerste film waarna Hal Smith de stem ging doen voor een kleine tekenfilm waarna Jim Cummings vanaf 1996 tot heden de officiële stem is van Kaa. In het Nederlands is de stem van begin tot heden Arnold Gelderman.

Live-action[bewerken | brontekst bewerken]

In de live-action/CGI-film uit 2016 van Disney is Kaa, in tegenstelling tot alle voorgaande boeken en films, een vrouwelijk personage, gespeeld en ingesproken door Scarlett Johanson. De keuze om een zogeheten 'gender swap' uit te voeren, kwam omdat regisseur Jon Favreau vond dat in de originele film te veel mannelijke personages voorkomen. Daarnaast vond hij dat dit personage als vrouw beter uit de verf zou komen.

Scouting[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Scouting in Nederland en Vlaanderen wordt de naam Kaa gebruikt als naam voor de leiding bij het onderdeel Welpen.