Brother Bear 2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brother Bear 2
Regie Ben Gluck
Producent Jim Ballantine
Carolyn Bates
Scenario Rich Burns
Hoofdrollen Patrick Dempsey
Mandy Moore
Muziek Matthew Gerrard
Dave Metzger
Distributie Walt Disney Home Entertainment
Première 29 augustus 2006 (VS)
19 september 2006 (NL)
Genre Animatie / Familie
Speelduur 73 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Voorloper Brother Bear
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Brother Bear 2 is een Amerikaanse animatiefilm uit 2006 geproduceerd door Disney onder regie van Ben Gluck. Het is een direct-naar-videovervolg op de animatiefilm Brother Bear.

Daar waar de eerste film Kenais relatie met Koda behandelde, focust deze film zich meer op zijn band met een meisje genaamd Nita. Uit de originele film keren slechts vijf personages weer terug in deze film: Kenai, Koda, Rutt, Tuke, en Tug.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film begint enkele maanden na de vorige film. Kenai en Koda ontwaken net uit hun winterslaap en trekken naar Crowberry Ridge voor de eerste bessen van het seizoen.

Kenai heeft een droom over een meisje genaamd Nita. Hij droomt hoe fijn hun kindertijd was, totdat Nita door het ijs zakt en bijna verdrinkt. In zijn droom redt hij Nita uit het water en maakt hij een kampvuur. Op dat moment geeft Kenai zijn amulet aan Nita, als een teken van liefde. Dit gebeurt tijdens de equinox, een magische gebeurtenis waarbij de geesten van de winter weer lente maken, en alle blaadjes weer aan de bomen laten groeien. Daarna wordt Nita opgehaald door haar vader, en eindigt de droom. Als Kenai wakker wordt is Koda nieuwsgierig naar wie Nita is. Nita is een vriendinnetje van Kenai van uit zijn kindertijd, en ze komt uit een andere stam dan die van Kenai. Nita wil met een man trouwen die Atka heet. Als ze eindelijk gaat trouwen, en het moment zover is, verbreken de geesten de bruiloft door een plotselinge donderstorm te ontwikkelen, en de bliksem te laten inslaan op een rots die naar beneden valt en een grote scheur in de grond nalaat om Atka en Nita te scheiden. Later die avond vertelt de sjamaan van het dorp aan Nita dat ze al verloofd is met iemand, en dat die gene Kenai is, de beren-jongen. Ze kan die band alleen verbreken door samen met Kenai naar Hokani Falls te reizen en tijdens de equinox het amulet samen te verbranden die Kenai in zijn kindertijd aan Nita gaf.

De geesten geven Nita de mogelijkheid om met Kenai te praten, en ze gaat op zoek naar Kenai, en vindt hem. In eerste instantie is er een gevecht tussen Kenai en Nita, omdat Koda in gevaar lijkt te zijn. Maar dan herkent Kenai Nita, en raken ze aan de praat. Nita legt hem uit wat ze moet doen, en hiermee is Kenai niet blij, maar stemt uiteindelijk toch mee in om samen met Nita naar Hokani Falls toe te gaan om het amulet te verbranden. Maar diep van binnen is Nita nog steeds verliefd op Kenai, maar wil dit niet toegeven. Samen maken ze van alles mee, waaronder Koda die wegloopt. Eindelijk aangekomen, bewonderen ze de equinox nog even, en maken ze daarna een vuurtje om het amulet te verbranden. Dit is een emotioneel moment, en na deze gebeurtenis is de praat betovering van Nita verbroken en rent ze met tranen in haar ogen naar huis.

Koda beseft wel dat Kenai en Nita nog steeds verliefd op elkaar zijn en vraagt de geest van zijn moeder om Kenai weer in een mens te veranderen zodat hij bij Nita kan zijn. Ook gaat Koda naar Nita's dorp toe om Nita te halen, wat een grote fout blijkt te zijn. Kenai komt Koda redden uit het dorp van Nita, en ze vluchten. Maar de jagers van het dorp achtervolgen ze. Kenai raakt gewond, en valt uiteindelijk van een afgrond naar beneden. Natuurlijk is Nita de jagers en de twee beren gevolgd, en ziet ze Kenai met eigen ogen van de afgrond naar beneden vallen. Ze rent naar beneden en troost Kenai. Ook komt Koda erbij, die Kenai eerder in de film tijdens hun vlucht had verstopt in een kleine grot. De geesten verschijnen en Koda legt uit wat hij gedaan heeft. Kenai kan en wil niet terug veranderen in een mens, maar op dat moment maakt Nita de keuze om in een beer te veranderen. Haar vader gaat akkoord, en nadat ze in een beer veranderd is, trouwt ze met Kenai.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Dempsey, Patrick Patrick Dempsey Kenai
Moore, Mandy Mandy Moore Nita
Suarez, Jeremy Jeremy Suarez Koda
Moranis, Rick Rick Moranis Rutt
Thomas, Dave Dave Thomas Tuke
Martin, Andrea Andrea Martin Anda
O'Hara, Catherine Catherine O'Hara Kata
Sykes, Wanda Wanda Sykes Innoko
Malick, Wendie Wendie Malick Tante Siqiniq
Najimy, Kathy Kathy Najimy Tante Taqqiq
Duncan, Michael Clarke Michael Clarke Duncan Tug
Cummings, Jim Jim Cummings Bering/Chilkoot

Nederlandse-Vlaamse versie[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Coppens, Staf Staf Coppens Kenai
Leeuwen, YvonJane van YvonJane van Leeuwen Nita
Sohier, Jasper Jasper Sohier Koda
Veldhuis, Remco Remco Veldhuis Rutt
Kemper, Richard Richard Kemper Tuke
Thys, Daisy Daisy Thys Anda
Bronzwaar, Myriam Myriam Bronzwaar Kata
Thys, Leah Leah Thys Innoko
Heyting, Hetty Hetty Heyting Tante Siqiniq
Sluijter, Beatrijs Beatrijs Sluijter Tante Taqqiq
Koopman, Pim Pim Koopman Tug
Dousselaere, Michel van Michel van Dousselaere Bering
Hoekman, Hans Hans Hoekman Chilkoot

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In de eerste trailer voor de film sprak Jason Marsden de stem in van Kenai, maar hij trok zich terug uit het project voor de definitieve stemopnames begonnen. De aftiteling vermeldt hem nog wel bij de extra stemmen.[1]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Brother Bear 2 werd in 2007 genomineerd voor twee prijzen:

  • De Annie Award voor Best Writing in an Animated Feature Production (Rich Burns)
  • De C.A.S. Award voor Outstanding Achievement in Sound Mixing for dvd Original Programming

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]