Catherine O'Hara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Catherine O'Hara
Catherine O'Hara in 2006
Algemene informatie
Volledige naam Catherine Anne O'Hara
Geboren 4 maart 1954
Geboorteplaats Toronto
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1975-heden
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Catherine Anne O'Hara (Toronto, 4 maart 1954) is een Canadees-Amerikaans actrice. Ze won onder meer een American Comedy Award voor Best in Show, een National Board of Review Award voor For Your Consideration en samen met de gehele cast van SCTV Network 90 een Emmy Award.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

O'Hara komt uit een grote Iers Katholieke familie. Ze begon haar acteercarrière in 1974 als lid van theatergroep The Second City in Toronto. Ze was een understudy voor Gilda Radner, totdat ze de groep inruilde voor de show Saturday Night Live. Twee jaar later ging ze werken voor de televisieserie SCTV, die was bedacht door The Second City.

Aan het einde van de jaren 70 leende ze haar stem voor verschillende animatieseries, wat ze sindsdien geregeld doet. Gedurende haar carrière heeft ze in veel films gespeeld, waaronder After Hours (1985) van Martin Scorsese en in twee films van Tim Burton, Beetlejuice (1988) en The Nightmare Before Christmas (1993). Ze vertolkte de rol van Kate McCallister in de eerste twee Home Alone-films, Home Alone (1990) en Home Alone 2: Lost in New York (1992). O'Hara speelde tevens in verschillende mockumentary-films van regisseur Christopher Guest. Van 2015 tot 2020 speelde ze Moira Rose in de Canadese sitcom Schitt's Creek, dat een grote hit werd nadat de serie na enkele seizoenen op Netflix verscheen. In 2020 kreeg ze een Emmy voor deze vertolking.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

O'Hara is tot Amerikaanse genaturaliseerd[1] en trouwde in 1992 met een regisseur met wie ze twee zoons kreeg. Haar zus Mary Margaret O'Hara is singer-songwriter.[2][3]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Stemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]