Haley Joel Osment

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Haley Joel Osment
Algemene informatie
Geboren Los Angeles, 10 april 1988
Land Verenigde Staten
Bijnaam HJO
Werk
Pseudoniem Haley Osment
Jaren actief 1994-
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Haley Joel Osment (Los Angeles, 10 april 1988) is een Amerikaans filmacteur. Hij werd in 2000 genomineerd voor onder meer een Academy Award en een Golden Globe voor zijn rol in The Sixth Sense. Meer dan twintig acteerprijzen werden hem daadwerkelijk toegekend, waaronder Saturn Awards voor zowel The Sixth Sense als Artificial Intelligence: A.I. en een Satellite Award in 2000 voor excellerend nieuw talent.

Osment is de zoon van acteur Eugene Osment en lerares Theresa Osment. Voordat hij op elfjarige leeftijd zijn meest memorabele filmprestatie neerzette, deed hij op diverse gebieden ervaring op in de filmwereld. Zo acteerde hij niet alleen in televisieseries als Walker, Texas Ranger (1993), Chicago Hope (1994) en Ally McBeal (1997) maar is hij ook te zien in diverse speelfilms.

Forrest Gump[bewerken | brontekst bewerken]

Osment speelde zijn eerste filmrol in de met zes Oscars bekroonde hitfilm Forrest Gump. Hierin vertolkte hij de rol van de zoon van Gump, gespeeld door Tom Hanks. Een kans om te laten zien wat hij nog meer kan kreeg Osment van regisseur Norman Jewison, die hem in 1996 koos voor de hoofdrol in zijn film Bogus.

Sixth Sense en Artificial Intelligence[bewerken | brontekst bewerken]

Het grote publiek bereikte Osment met zijn rol als de jonge Cole Sear die last heeft van spookverschijningen in The Sixth Sense (1999). Zijn prestatie leverde hem een Oscarnominatie op. De uiteindelijke winnaar Michael Caine zei in zijn winnaarsspeech dat zijn jonge collega hem meer verdiend had. Na The Sixth Sense koos de jonge acteur voor de familiefilm I'll Remember April, waarin hij samen met drie vriendjes op een gestrande Japanse marinier stuit tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2000 speelde Osment samen met Oscarwinnaars Kevin Spacey en Helen Hunt in Pay It Forward en het jaar erop was hij te zien als kinderrobot in het door Steven Spielberg geregisseerde Artificial Intelligence: A.I..

Stemacteur[bewerken | brontekst bewerken]

Osment heeft ook verscheidene keren een rol gehad als stemacteur voor tekenfilmseries. Zo deed hij de Engelse stem van Mowgli voor Jungle Book 2 en deed hij een stem in de film De Klokkenluider van de Notre Dame II.

Ook doet hij de stem van hoofdpersonage Sora in de videospelserie Kingdom Hearts en tevens in Super Smash Bros. Ultimate.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie als acteur
Jaar Titel Rol Opmerkingen
1994 Lies of the Heart: The Story of Laurie Kellogg Kyle televisiefilm
1994 Forrest Gump Forrest Gump jr.
1994 Mixed Nuts Little Boy
1996 For Better or Worse Danny
1996 Bogus Albert Franklin
1997 Last Stand at Saber River Davis Cable televisiefilm
1998 The Lake Dylan Hydecker televisiefilm
1998 The Ransom of Red Chief Andy Dorset televisiefilm
1998 Cab to Canada Bobby televisiefilm
1999 I'll Remember April Peewee Clayton
1999 The Sixth Sense Cole Sear
2000 Edwurd Fudwupper Fibbed Big - stem
2000 Pay It Forward Trevor McKinney
2001 Artificial Intelligence: A.I. David
2001 Edges of the Lord Romek
2002 The Country Bears Beary Barrington stem
2003 Jungle Boek 2 Mowgli stem
2003 Secondhand Lions Walter
2007 Home of the Giants Robert "Gar" Gartland
2014 Tusk Teddy Craft
2019 The Boys Charles / Mesmer televisieserie
2019 Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile Jerry Thompson televisiefilm

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Regisseur Spielberg wilde hem de rol van Harry Potter laten spelen in de gelijknamige filmreeks, maar van J.K. Rowling moest de hoofdrolspeler een Brit zijn.
  • Zijn jongere zus Emily was als negenjarige te zien in een aflevering van Friends en speelt sinds 2006 Lilly Truscott in de serie Hannah Montana.