Kapitein Haak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kapitein Haak in gevecht met Peter Pan, afgebeeld door F.D. Bedford in Peter and Wendy van James Barrie uit 1912

Kapitein Haak (eng: "Captain Hook") is de gezworen vijand van Peter Pan in het gelijknamige verhaal van J.M. Barrie. Hij is de aanvoerder van een groep niet al te snuggere piraten, waarvan zijn persoonlijke assistent Vetje (Engels: Smee) de meest in het oog springende is.

Kapitein Haak heet zo omdat zijn rechterhand - zoals het een stereotiepe piraat betaamt - is vervangen door een haak. Die hand werd in een gevecht door Peter Pan afgehakt en vervolgens door een krokodil opgegeten. De krokodil heeft na dit incident de smaak van Kapitein Haak kennelijk goed te pakken, want hij blijft hem tot in lengte van dagen achtervolgen. Kapitein Haak raakt in paniek bij het horen van een tikkende wekker, ooit ook eens ingeslikt door die krokodil[1].

Oorsprong[bewerken]

Haak verscheen nog niet in het begin van de ontwikkeling van het verhaal van het toneelstuk, waarin de opstandige en onbevreesde Peter Pan, eigenlijk zelf dicht bij een schurk stond, echter werd dit figuur gecreëerd om een eind scene te maken wanneer de kinderen weer naar huis reizen in het stuk. Later schreef Barrie een langere scene, daarbij vertelde hij dat kinderen gefacineerd zijn met piraten en breidde de rol van de kapitein uit, naarmate het toneelstuk vorderde. De eerste die de rol van de kapitein zou spelen was actrice Dorothea Baird, echter drong acteur Gerald du Maurier aan om de rol te mogen spelen.

Barrie verklaard in het boek, dat "Haak niet zijn echte naam was". De ware naam van het karakter blijft tot de dag van vandaag onbekend en zou de fans tot verbazing brengen, de huidige naam staat in relatie met het voorval van het gevecht met Peter Pan, die zijn afgehakte hand aan de krokodil voerde. Barrie verklaard wel dat Haak een voormalige bootsman van kapitein Zwartbaard was en de "enige man van wie Barbecue bang was"[2] (In Robert Louis Stevenson's Schateiland, was 'Barbecue een bijnaam van Long John Silver)

In het toneelstuk wordt beweerd dat Haak de beroemde Eton en Balliol College heeft bezocht. Hij is kapitein van de "Jolly Roger" en is bang van zijn eigen bloed of heeft bloedvrees.

Verschijningen[bewerken]

Op toneel en in het boek treed hij op met een langharige krullende zwarte pruik met daarbij dikke donkere wenkbrauwen en snor. De haak is verbonden met zijn rechterarm en word gebruikt als wapen. Verder word hij omschreven als een "knappe en elegante verschijning", zelfs als hij vloekt. Barrie vergelijkt hem qua uiterlijk met koning Karel II van Engeland. Al is de piraat soms bloeddorstig, is hij volgens Barrie een fantastische piraat en schuilt er mogelijk een held in hem.

Ook in de Disneyfilm Peter Pan speelt Kapitein Haak een prominente rol. Hierin is Haak niet zijn rechter- maar zijn linkerhand kwijt. Ook in Disneyland Parijs is hij een bekende figuur, vooral te zien bij de Piratenboot in Adventureland.

De speelfilm Hook van Steven Spielberg uit 1991 (met in de hoofdrollen Robin Williams als Peter Pan en Dustin Hoffman als Kapitein Haak) is genoemd naar de Engelse naam van Kapitein Haak. Deze film vertelt in feite het verhaal van Peter Pan die ondertussen volwassen is, nu ver verwijderd van Nooitgedachtland leeft en het geheel vergeten is, totdat Haak zijn kinderen ontvoert en hem dwingt terug te keren naar Nooitgedachtland.

In film & media[bewerken]

De volgende acteurs hebben Kapitein Haak in Film of serie gespeeld.

Trivia[bewerken]

Referenties[bewerken]

  • Brian Till: The Secret History of Captain Hook. in: The Atlantic, 23 december 2010.
Auteur: James Barrie
Personages: Peter Pan · Wendy · Kapitein Haak · Jan · Michiel · Tinkelbel · Tijgerlelie · De Verloren jongens · Vetje
Locatie: Nooitgedachtland
Boeken: The Little White Bird (1902) · Peter Pan or The Boy Who Would Not Grow Up (1904) · Peter and Wendy (1911)
Films: Peter Pan (1924) · Hook (1991) · Peter Pan (2003) · Pan (2015)
Biografische film: Finding Neverland (2004)
Animatiefilms: Peter Pan (1953) · Terug naar Nooitgedachtland (2002) · Tinker Bell (2008)
Televisieserie: Jake en de Nooitgedachtland Piraten (2011–heden) · Peter Pan (2012)