Kapitein Haak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kapitein Haak in gevecht met Peter Pan, afgebeeld door F.D. Bedford in Peter and Wendy van James Barrie uit 1912

Kapitein Haak is de gezworen vijand van Peter Pan in het gelijknamige verhaal van J.M. Barrie. Hij is de aanvoerder van een groep niet al te snuggere piraten, waarvan zijn persoonlijke assistent Vetje (Engels: Smee) de meest in het oog springende is.

Kapitein Haak heet zo omdat zijn rechterhand - zoals het een stereotiepe piraat betaamt - is vervangen door een haak. Die hand werd in een gevecht door Peter Pan afgehakt en vervolgens door een krokodil opgegeten. De krokodil heeft na dit incident de smaak van Kapitein Haak kennelijk goed te pakken, want hij blijft hem tot in lengte van dagen achtervolgen. Kapitein Haak raakt in paniek bij het horen van een tikkende wekker, ooit ook eens ingeslikt door die krokodil.

Ook in de Disneyfilm Peter Pan speelt Kapitein Haak een prominente rol. Hierin is Haak niet zijn rechter- maar zijn linkerhand kwijt. Ook in Disneyland Parijs is hij een bekende figuur, vooral te zien bij de Piratenboot in Adventureland.

De speelfilm Hook van Steven Spielberg uit 1991 (met in de hoofdrollen Robin Williams als Peter Pan en Dustin Hoffman als Kapitein Haak) is genoemd naar de Engelse naam van Kapitein Haak. Deze film vertelt in feite het verhaal van Peter Pan die ondertussen volwassen is, nu ver verwijderd van Nooitgedachtland leeft en het geheel vergeten is, totdat Haak zijn kinderen ontvoert en hem dwingt terug te keren naar Nooitgedachtland.

Trivia[bewerken]

Auteur: James Barrie
Personages: Peter Pan · Wendy · Kapitein Haak · Jan · Michiel · Tinkelbel · Tijgerlelie · De Verloren jongens · Vetje
Locatie: Nooitgedachtland
Boeken: The Little White Bird (1902) · Peter Pan or The Boy Who Would Not Grow Up (1904) · Peter and Wendy (1911)
Films: Peter Pan (1924) · Hook (1991) · Peter Pan (2003) · Pan (2015)
Biografische film: Finding Neverland (2004)
Animatiefilms: Peter Pan (1953) · Terug naar Nooitgedachtland (2002) · Tinker Bell (2008)
Televisieserie: Jake en de Nooitgedachtland Piraten (2011–heden) · Peter Pan (2012)