Droopy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Droopy is een animatiefiguur bedacht door Tex Avery in 1943.

Droopy is een antropomorfe Basset Hound. Hij werd gebruikt door de Metro-Goldwyn-Mayer cartoonstudio en werd daar aanvankelijk "Happy Hound" genoemd. Pas later kreeg hij de naam Droopy, gebaseerd op zijn neerslachtige gelaatsuitdrukking.

Geschiedenis[bewerken]

Metro-Goldwyn-Mayer[bewerken]

Droopy verscheen voor het eerst in Dumb-Hounded, uitgebracht door MGM op 20 maart 1943. In Droopy's eerste scene spreekt hij het publiek toe met de woorden: "Hello all you happy people... you know what? I'm the hero." In de tekenfilm slaagt hij er op de meest absurde wijze in om een ontsnapte gevangene te achtervolgen. Terwijl zijn omgeving enorm verbaasd, woedend of angstig reageert op zijn daden blijft Droopy altijd onbewogen kalm.

De stem achter Droopy was Bill Thompson die reeds Wallace Wimple vertolkte voor een radiohoorspel met een soortgelijke stem. In de periode dat Bill Thompson zijn legerdienst deed werd de stem gedaan door Don Messick. Later zou Messick nog af en toe de stem vertolken en soms Tex Avery zelf.

Eén van Droopy's meest verrassende kenmerken is zijn enorme kracht. Deze kracht gaat schuil achter een sullig en bedeesd uiterlijk en krijgt hij enkel als hij kwaad wordt : vooraf zegt hij eerst met een monotone stem "You know what? That makes me mad." en vervolgens wordt zijn tegenstander met de grond gelijk gemaakt.

In de meeste cartoons moet hij het opnemen tegen een boosaardige wolf (de gangster in Dumb-hounded en Northwest Hounded Police (1946)) of tegen een bulldog die "Spike" genoemd wordt. In twee Droopy-cartoons, The Shooting of Dan McGoo en Wild and Woolfy, speelt er ook een andere Tex Avery-personage uit Red Hot Riding Hood (1943) mee, namelijk Damsel (een wolf).

In de drie daaropvolgende Droopy-cartoons, Three Little Pups (1953), Blackboard Jumble (1957) en Sheep Wrecked (1958), speelt er een slome zuiderse wolf met een zwaar dialect mee. Dit personage kreeg ook eenmalig de hoofdrol in zijn eigen tekenfilm Billy Boy. Het dialect, dat later nog gebruikt zou worden voor Hanna-Barbera's Huckleberry Hound, werd ingesproken door Daws Butler.

Van 1950 tot 1951 nam Tex Avery een rustpauze. Gedurende deze tijd nam Dick Lundy zijn taken waar en maakte één episode, Caballero Droopy en enkele Barney Bear-cartoons. In 1951 keert Avery terug en werkt verder tot in 1953 zijn productie-eenheid overgaat in MGM.

Een van Avery's trouwste medewerkers, Michael Lah, blijft na deze tijd nog actief om William Hanna en Joseph Barbera te helpen met het vervolledigen van Deputy Droopy. Daarna verlaat ook Michael Lah de MGM-studio. Hij keert echter in 1955 terug om in de Droopy-cartoons Spike (de bulldog) te spelen. De naam van Spike werd echter verandert in Butch omdat er al een bulldog met dezelfde naam speelt in Tom en Jerry.

In 1957 werd One Droopy Knight genomineerd voor een Oscar voor beste cartoon. Maar bij het uitbrengen van One Droopy Knight in december 1957 was de MGM-tekenfilmstudio gesloten wegens herstructurering en afslanking.

Latere verschijningen[bewerken]

In 1980 werden een aantal low-budgetepsiodes voor televisie gemaakt als onderdeel van een Tom en Jerry-show met Frank Welker en producent Lou Scheimer die ook de stem van Droopy speelden. De "Tom & Jerry Kids" toonden ook een spin-offserie, Droopy, Master Detective.

Hij komt tevens voor als liftbediener in Who Framed Roger Rabbit (stem gedaan door Richard Williams) en in de Tom en Jerry-film (stem door Don Messick). Daarnaast verschijnt hij ook in drie korte Roger Rabbit-cartoons Tummy Trouble, Roller Coaster Rabbit en Trail Mix-Up. In het eerste filmpje doet Williams de stem, in de andere twee Corey Burton.

Veel later, in 2006, verschijnt hij nog in de serie Tom and Jerry Tales, gespeeld door Don Brown. Hij maakt zelf nog zijn opwachting in Tom and Jerry: The Magic Ring. Hiervoor werd de stem van Jeff Bennett gebruikt.

Stemmen[bewerken]

In de originele reeks werd Droopy enkel gespeeld door Bill Thompson en door Tex Avery. In de latere reeksen door onder andere Frank Welker, Richard Williams, Don Messick.

Episodes[bewerken]

# Release
datum
Producer Director Titel
1 20 maart 1943 Fred Quimby Tex Avery Dumb-Hounded
2 3 maart 1945 Fred Quimby Tex Avery The Shooting Of Dan McGoo
3 3 november 1945 Fred Quimby Tex Avery Wild And Woolfy
4 13 augustus 1946 Fred Quimby Tex Avery Northwest Hounded Police
5 9 april 1949 Fred Quimby Tex Avery Señor Droopy
6 13 augustus 1949 Fred Quimby Tex Avery Wags To Riches
7 12 oktober 1949 Fred Quimby Tex Avery Out-Foxed
8 4 november 1950 Fred Quimby Tex Avery The Chump Champ
9 31 maart 1951 Fred Quimby Tex Avery Daredevil Droopy
10 5 mei 1951 Fred Quimby Tex Avery Droopy's Good Deed
11 17 november 1951 Fred Quimby Tex Avery Droopy's "Double Trouble"
12 27 september 1952 Fred Quimby Dick Lundy Caballero Droopy
13 26 december 1953 Fred Quimby Tex Avery The Three Little Pups
14 20 februari 1954 Fred Quimby Tex Avery Drag-A-Long Droopy
15 10 juli 1954 Fred Quimby Tex Avery Homesteader Droopy
16 4 december 1954 Fred Quimby Tex Avery Dixieland Droopy
17 28 oktober 1955 Fred Quimby Tex Avery
Michael Lah
Deputy Droopy
18 21 september 1956 William Hanna
Joseph Barbera
Tex Avery Millionaire Droopy
19 17 mei 1957 William Hanna
Joseph Barbera
Michael Lah Grin And Share It
20 4 oktober 1957 William Hanna
Joseph Barbera
Michael Lah Blackboard Jumble
21 6 december 1957 William Hanna
Joseph Barbera
Michael Lah One Droopy Knight
22 7 februari 1958 William Hanna
Joseph Barbera
Michael Lah Sheep Wrecked
23 4 april 1958 William Hanna
Joseph Barbera
Michael Lah Mutts About Racing
24 4 juli 1958 William Hanna
Joseph Barbera
Michael Lah Droopy Leprechaun

Latere reeksen[bewerken]

In opdracht van Cartoon Network werden tijdens de jaren 90 en 00 nieuwe afleveringen van Droopy gemaakt. Deze bevatten onder andere de reeks Inspector Droopy / Master Detective Droopy / Droopy the Master Detective / Droopy Master Detective, waarbij de hond een privédetective is samen met zijn zoon Dripple.

Trivia[bewerken]

  • Droopy was vanaf 1983 te zien in het televisieprogramma Wordt Vervolgd van de AVRO. Voornamelijk van de afleveringen Dumb Hounded en Northwest Hounded Police werden diverse fragmenten (o.m. de wolf die de deuren van zijn blokhut dichtsloeg) gebruikt in de leaders van het programma.
  • Matt Groening beweert dat hij The Simpsons-personage Hans Moleman gebaseerd heeft op Droopy.

Externe links[bewerken]