Boris Boef

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Boris Boef
Tekenfilm- en strippersonage
Vroege versie in The Ocean Hop uit 1927
Stripreeks Verhalen rond Mickey Mouse
Tekenfilmreeks Verhalen rond Mickey Mouse
Introductie 1925
Antropomorf dier kater
Kenmerken Schurk
Lijst van Disneypersonages
Portaal  Portaalicoon   Strip
Film

Boris Boef, oorspronkelijke Engelse namen Peg-Leg Pete, Pistol Pete of Black Pete, is een fictieve schurk uit de Disney-wereld. Hij is een grote en pafferige kater die vooral bekend is als een van de aartsvijanden van Mickey Mouse.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Boris Boef werd in 1925 bedacht door Walt Disney, voor het tekenfilmpje Alice Solves the Puzzle.[1] In de eerste jaren hierna was het nog onduidelijk welk soort dier hij was, het kon alles zijn tussen een das en een beer. In 1928, toen Boris Boef voor het eerst in contact kwam met Mickey Mouse in de tekenfilm The Gallopin' Gaucho, werd besloten dat hij een antropomorfe kater was, als natuurlijke vijand van muizen en dus ook van Mickey.[2]

Strips[bewerken | brontekst bewerken]

Boris is een vast personage in veel Disneystrips, met name die van Mickey Mouse. In deze strips werkt hij geregeld samen met andere schurken zoals de Zware Jongens en de Zwarte Schim.

Rollen in tekenfilms[bewerken | brontekst bewerken]

Boris komt oorspronkelijk uit Disneys tekenfilmserie Alice Comedies. Hij verscheen voor het eerst in 1925 in Alice Solves the Puzzle[3] en bestond dus al drie jaar voordat Mickey Mouse werd bedacht, en tevens voordat Oswald the Lucky Rabbit was ontworpen. Dit maakt hem een van Disneys oudste personages die vandaag de dag nog altijd een rol hebben.

Boris was voor het eerst samen met Mickey te zien in de filmpjes The Gallopin' Gaucho en Steamboat Willie (beide uit 1928), en sindsdien zijn de twee elkaars vaste tegenstanders.[4] Hij heeft nadien nog in meerdere korte filmpjes van Disney gespeeld. In het begin was hij nog een soort zeerover met een houten been, maar dit is in latere verhalen geheel verloren gegaan (met uitzondering van "De drie Musketiers"). Wel bleef Boris Boef af en toe een matrozenpet dragen. In 1930 verscheen hij voor het eerst ook als stripfiguur, in Mickey Mouse In Death Valley.

Boris heeft tevens een rol gespeeld in een aantal animatieseries en langere films:

  • In Mickey's Christmas Carol uit 1983 is Boris de 'Geest van Toekomstig Kerstmis', een van de drie geesten die in de kerstnacht aan Ebenezer Scrooge verschijnen.
  • In de serie DuckTales zijn een aantal personages te zien die qua uiterlijk en gedrag duidelijk op Boris gebaseerd zijn. Deze personages hebben echter allemaal een andere rol, en komen elk afzonderlijk in slechts één aflevering voor.
  • Boris is een vast personage in de serie Goof Troop (1992-1993) en de twee hierop gebaseerde films A Goofy Movie (1995) en An Extremely Goofy Movie (2000). In deze verhalen is hij getrouwd, heeft hij twee kinderen en werkt hij als autoverkoper. Hij is de buurman van Goofy en diens zoon Max. Hoewel Boris in deze serie niet langer de crimineel is zoals men hem uit de strips en oudere filmpjes kent, houdt hij er nog wel slechte eigenschappen op na. Zo verkoopt hij graag wrakken voor top occasies, staat hij op slechte voet bij de staat en de belastingadministratie en probeert hij geregeld Goofy voor zijn karretje te spannen.
  • Boris is tevens een vast personage in de serie Mickey's Club, waarin hij de eigenaar is van het land waar Mickeys nachtclub op staat, en de club regelmatig probeert te laten sluiten.
  • Boris verschijnt ook talloze keren in de series zoals Mickey Mouse Clubhouse en Mickey Mouse Works.
  • Boris verscheen in de film Chip 'n Dale: Rescue Rangers op de streamingdienst Disney+, waarin Boris de rol van Aladdin speelt in een low-budget film. De stem van Boris werd ingesproken door Jim Cummings.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]