Boris Boef

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Boris Boef
Strippersonage
Stripreeks Donald Duck
Introductie 1928
Schurk
Portaal  Portaalicoon   Strip

Boris Boef, oorspronkelijke Engelse namen Peg-Leg Pete, Pistol Pete of Black Pete, is een fictieve schurk uit de Disney-wereld. Hij is een grote en pafferige kater die vooral bekend is als een van de aartsvijanden van Mickey Mouse. Het personage werd in 1925 bedacht door Walt Disney.

In de eerste jaren was het nog onduidelijk welk soort dier Boris Boef was, het kon alles zijn tussen een das en een beer. Pas in 1928, toen hij voor het eerst in contact kwam met Mickey Mouse in de tekenfilm The Gallopin' Gaucho, is besloten dat hij een antropomorfe kater zou zijn, als natuurlijke vijand van muizen en dus ook van Mickey.

Strips[bewerken]

Boris is een vast personage in veel Disneystrips, met name die van Mickey Mouse. In deze strips werkt hij geregeld samen met andere schurken zoals de Zware Jongens en de Zwarte Schim.

Rol in films[bewerken]

Boris komt oorspronkelijk uit Disneys tekenfilmserie Alice Comedies. Hij verscheen voor het eerst in 1925 in de tekenfilm Alice Solves the Puzzle[1]en bestond dus al drie jaar voordat Mickey Mouse werd bedacht, zelfs voordat Oswald the Lucky Rabbit was ontworpen. Dit maakt hem een van Disneys oudste personages die vandaag de dag nog altijd een rol hebben.

Boris was voor het eerst samen met Mickey te zien in de filmpjes The Gallopin' Gaucho en Steamboat Willie (beide uit 1928), en sindsdien zijn de twee elkaars vaste tegenstanders.[2] Hij heeft nadien nog in meerdere korte filmpjes van Disney gespeeld. In het begin was hij nog een soort zeerover met een houten been, maar dit is in latere verhalen geheel verloren gegaan. Wel bleef Boris Boef af en toe een matrozenpet dragen. In 1930 verscheen hij voor het eerst ook als stripfiguur, in Mickey Mouse In Death Valley.

Boris heeft tevens een rol gespeeld in een aantal animatieseries en langere films:

  • In de film Mickey's Christmas Carol uit 1983, gebaseerd op het verhaal A Christmas Carol, is Boris de 'Geest van Toekomstig Kerstmis'.
  • In de serie DuckTales zijn een aantal personages te zien die qua uiterlijk en gedrag duidelijk op hem gebaseerd zijn. Deze personages hebben echter allemaal een andere rol, en komen elk in slechts 1 aflevering voor.
  • Boris is een vast personage in de serie Goof Troop, en de twee hierop gebaseerde films: A Goofy Movie en An Extremely Goofy Movie. In deze serie is hij getrouwd, heeft twee kinderen, en werkt als autoverkoper. Hij is de buurman van Goofy en diens zoon Max. Hoewel Boris in deze serie niet langer de crimineel is zoals men hem uit de strips en oudere filmpjes kent, houdt hij er nog wel slechte eigenschappen op na. Zo verkoopt hij graag wrakken voor top occasies, staat hij op slechte voet bij de staat en de belastingadministratie en probeert hij geregeld Goofy voor zijn karretje te spannen.
  • Boris is tevens een vast personage in de serie Mickey's Club, waarin hij de eigenaar is van het land waar Mickeys nachtclub op staat, en de club regelmatig probeert te laten sluiten.
  • Boris verschijnt talloze keren in de series Mickey Mouse Clubhouse en Mickey Mouse Works.

Trivia[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]