Katrien Duck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Katrien Duck
Tekenfilm- en strippersonage
Stripreeks Bepaalde verhalen die zich in Duckstad afspelen
Tekenfilmreeks Cartoons van The Walt Disney Company
Introductie 1940, in Mr. Duck Steps Out
Kenmerken Driftig/opvliegend, verwend, enigszins ijdel
Familie Lizzy, Juultje en Babetje, nichtjes
(en) IMDb-profiel
Familie Duck
Portaal  Portaalicoon   Strip
Film

Katrien Duck (oorspronkelijke Engelse naam Daisy Duck) is een tekenfilm- en stripfiguur. Ze is de vriendin van zowel Donald Duck als van Guus Geluk.

Achtergronden[bewerken]

De eerste keer dat er een vrouw in Donalds leven kwam was in de korte Disney-tekenfilm "Don Donald" uit 1937, een vurige Mexicaanse Donna Duck genoemd. Deze relatie was niet van lange duur, dus Daisy Duck was in 1940 in de Disney-tekenfilm Mr. Duck steps out te zien. Hierna speelde ze nog een rol in enkele tekenfilms en werd ze een vast personage in de stripverhalen van Donald Duck.

In de stripverhalen heeft Katrien een haat-liefdeverhouding met Donald Duck; het ene moment adoreert ze Donald (vooral als ze wat van hem nodig heeft), het volgende moment gaat ze liever uit eten met Donalds neef Guus Geluk. Tussen Donald en Guus is het dan ook haat en nijd, niet alleen omdat Guus Katrien afpikt van Donald, maar ook doordat hem dat met zijn eeuwige geluk meestal heel makkelijk lukt. Dit gebeurt vaak als Donald heel veel pech krijgt en Katrien hierdoor kwijtraakt. Toch kiest Katrien, wanneer het erop aankomt, voor Donald; diep in haar hart vindt ze Guus maar een luie opschepper.

Er is wel gedacht dat Donna Duck uit Mexico en Katrien één en dezelfde persoon waren. In album 2 van de stripalbumreeks "50 Vrolijke Ontboezemingen uit Katriens Dagboek" staat in de inleiding geschreven: "Katrien was net als haar aanbidder Donald voor het eerst te zien in een tekenfilm. In 1937 om precies te zijn, in 'Don Donald'. Ze heette toen nog Donna en woonde in Mexico". Tekenaar Al Taliaferro bewees in 1951 echter dat dit niet zo was. In de Donald Duck-krantenstrips liet hij Donna een bezoek aan Duckstad brengen. Ze ontmoette daar Donald, Kwik, Kwek en Kwak én Katrien, die meteen doorhad dat Donald best opnieuw voor Donna's charmes zou kunnen vallen. Katrien hield Donald goed in de gaten en had zelfs een vrouwelijk onderonsje met haar rivale. Uiteindelijk liep Donald een gigantisch blauwtje. Donna stelde hem voor aan Manuel Gonzales waarvan Donald dacht dat het haar vader was. Maar Gonzales bleek Donna's verloofde te zijn en Donald meldde zich diezelfde avond nog vol spijt met een bos bloemen bij Katrien. Dit gegeven is terug te vinden in de "50 vrolijke" reeks, deel 10: '50 vrolijke misverstanden tussen Donald en Katrien'.

Katrien is door verschillende Disney-tekenaars gebruikt, waaronder Carl Barks en Don Rosa.

Katrien is lid van de Duckstadse Damesclub. Voor deze damesclub moeten Donald en Guus zich vaak uitsloven.

Katrien heeft in een aantal Italiaanse en Braziliaanse verhalen net als Donald een alter ego: Superkatrien. Verhalen met dit karakter zijn in Nederland verschenen in pocket 4 (tweede reeks, 1979) en pocket 152 en 193 (derde reeks). Sinds 1999 heeft Katrien in Nederland een eigen tijdschrift.

(Mogelijke) familierelaties[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Familie Duck#Katrien Duck en haar nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje

Een verklaring voor het feit dat Kwik, Kwek & Kwak Katrien vaak Katrien "Tante Katrien" noemen is volgens Keno Don Rosa omdat de vader van Kwik, Kwek & Kwak de broer is van Katrien. Dit zou dan tevens verklaren waarom Katrien zelf ook 'Duck' als achternaam heeft. Dit is alleen nooit duidelijk geworden in de verhalen.[1] Een andere mogelijkheid is dat Katrien de vriendin is van hun oom Donald, en dat de neefjes haar daarom simpelweg als hun tante zien.

Over Katriens verdere familieleden is weinig bekend. Volgens Barks heeft ze nog twee tantes, die luisteren naar de namen Matilda en Drusilla. Ze heeft ook een zus die de moeder van haar drie nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje is.

In andere talen[bewerken]

Games[bewerken]

Katrien Duck verschijnt in vele games, waaronder:

Stem[bewerken]

Engelse (originele) stem:

Nederlandse stem:

Externe links[bewerken]