Katrien Duck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Katrien Duck
Strippersonage
Stripreeks Donald Duck; Katrien
Introductie 1937
Portaal  Portaalicoon   Strip

Katrien Duck is een tekenfilm- en stripfiguur. Ze is de vriendin van zowel Donald Duck als van Guus Geluk. Sinds 1999 heeft ze in Nederland een 'eigen' tijdschrift.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste keer dat er een vrouw in Donalds leven kwam was in de korte Disney-tekenfilm "Don Donald" uit 1937, een vurige Mexicaanse Donna Duck genoemd. Deze relatie was niet van lange duur dus Daisy Duck (de Engelse naam voor Katrien) was in 1940 in de Disney-tekenfilm "Mr. Duck steps out" te zien. Hierna speelde ze nog een rol in enkele tekenfilms en kwam ook in de stripverhalen van Donald Duck voor.

In deze stripverhalen heeft ze een haat-liefdeverhouding met Donald Duck; het ene moment adoreert ze Donald (vooral als ze wat van hem nodig heeft) en het volgende moment gaat ze uit eten met Donalds neef Guus Geluk. Tussen Donald en Guus is het dan ook haat en nijd, niet alleen omdat Guus Katrien afpikt van Donald maar ook doordat hem dat met zijn eeuwige geluk heel makkelijk lukt. Dit gebeurt vaak als Donald heel veel pech krijgt en Katrien hierdoor kwijtraakt. Toch kiest Katrien, wanneer het erop aankomt, voor Donald en vindt ze Guus diep in haar hart een luie opschepper.

Lang dachten velen dat Donna Duck uit Mexico en Katrien één en dezelfde persoon waren. Zelfs in album 2 van de stripalbumreeks "50 Vrolijke Ontboezemingen uit Katriens Dagboek" staat in de inleiding nog het volgende geschreven: "Katrien was net als haar aanbidder Donald voor het eerst te zien in een tekenfilm. In 1937 om precies te zijn, in 'Don Donald'. Ze heette toen nog Donna en woonde in Mexico". Tekenaar Al Taliaferro bewees in 1951 echter dat dit niet zo was. In de Donald Duckkrantenstrips liet hij Donna een bezoek aan Duckstad brengen. Ze ontmoette daar Donald, Kwik, Kwek en Kwak en natuurlijk Katrien die meteen doorhad dat Donald best opnieuw voor Donna's charmes zou kunnen vallen. Katrien hield Donald goed in de gaten en had zelfs een vrouwelijk onderonsje met haar rivale. Uiteindelijk liep Donald een gigantisch blauwtje. Donna stelde hem voor aan Manuel Gonzales waarvan Donald dacht dat het haar vader was. Maar Gonzales bleek Donna's verloofde te zijn en Donald meldde zich diezelfde avond nog vol spijt met een bos bloemen bij Katrien. Dit gegeven is terug te vinden in de "50 vrolijke" reeks, deel 10: '50 vrolijke misverstanden tussen Donald en Katrien'.

Katrien is door verschillende Disney-tekenaars gebruikt, waaronder Carl Barks en Don Rosa. Over haar verdere familieleden is weinig bekend; volgens Barks heeft ze nog twee tantes, die luisteren naar de namen Matilda en Drusilla en ze heeft ook een zus die de moeder van haar drie nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje is.

Katrien is lid van de Duckstadse Damesclub. Voor deze damesclub moeten Donald en Guus zich vaak uitsloven.

Katrien heeft in een aantal Italiaanse en Braziliaanse verhalen net als Donald een alter ego: Superkatrien. Verhalen met dit karakter zijn in Nederland verschenen in pocket 4 (tweede reeks, 1979) en pocket 152 en 193 (derde reeks).

Een theorie waarom Kwik, Kwek & Kwak Katrien vaak Katrien Tante Katrien noemen is volgens Keno Don Rosa omdat de vader van Kwik, Kwek & Kwak de broer is van Katrien, en daarom ook Duck van haar achternaam heet. Dit is alleen nooit voorgekomen in de verhalen.[1] Een andere theorie is dat Katrien de vriendin is van hun oom Donald, en daarom hun tante.

Buitenlandse namen[bewerken]

Katrien Duck heet in andere talen:

Games[bewerken]

Katrien Duck verschijnt in vele games, waaronder:

Stem:[bewerken]

Engelse (orginele) stem:

Nederlandse stem:

Zie ook[bewerken]

  • Katrien, een Nederlands tijdschrift van Sanoma over Katrien Duck

Externe links[bewerken]