Lampje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Lampje
Strippersonage
Gyro Gearloose Helper.jpg
Stripreeks Donald Duck
Portaal  Portaalicoon   Strip

Lampje is een personage uit de strips van Donald Duck. Hij komt ook een enkele keer in de serie Ducktales voor als het trouwe vriendje van Willie Wortel.

Achtergrond[bewerken]

Lampje is bedacht door Carl Barks. Hij heeft het hoofd van een gloeilamp en een met ijzer gemaakt lichaam. Hij is intelligent en heeft een eigen wil. Hij is in staat om te denken en te schrijven. In de eerste verhalen waarin Lampje een rol speelde, was hij vooral op de achtergrond aanwezig om grapjes uit te halen. De acties en reacties van Lampje op Willie en Willies omgeving lopen af en toe als een parallel verhaal naast het hoofdverhaal. Later werd hem een grotere rol toebedeeld, en niet zelden heeft Lampje Willie gered uit benarde situaties die het resultaat waren van diens uitvindingen.

In het verhaal Willies eerste uitvinding van Keno Don Rosa legt Don Rosa uit hoe hij denkt dat Lampje is ontstaan. Lampje was oorspronkelijk een gewone lamp van Donald Duck. Toen de lamp kapot was, moest Donald Duck naar Willie Wortel voor de reparatie. Door een onhandigheid van Donald kreeg Willie een klap van de lamp. Daardoor kwam Willie in zijn uitvinding 'Denkdoos' terecht. De lamp werd door Denkdoos verbonden. De lamp was geboren en had nog geen armen of voeten. Willie heeft de lamp tot mensachtige lamp omgebouwd. Hij is Willies grote inspirator.

Lampje kan worden beschouwd als een fictief voorbeeld van kunstmatige intelligentie en robots. Hij kan niet praten, en communiceert doorgaans door te gebaren, te zoemen en soms door op te lichten.

De geluiden van Lampje doet de Amerikaanse stem Frank Welker.

Buitenlandse namen[bewerken]

Lampje heet in andere talen: