Minnie Mouse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Minnie Mouse
Tekenfilm- en strippersonage
Minnie in Disneyland
Introductie 1928
Antropomorf dier muis
Kenmerken Grote oren, strik
Lijst van Disneypersonages
Portaal  Portaalicoon   Strip
Film

Minnie Mouse is een antropomorfe muis die voorkomt in verscheidene Disney-producties, zowel stripverhalen als animatiefilms. Ze is de vaste vriendin van Mickey Mouse. Als tekenfilmpersonage maakte ze in 1928 tegelijk met Mickey haar debuut, al is ze wat minder bekend geworden.

In 2018 kreeg ze een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Achtergronden[bewerken | brontekst bewerken]

Minnie Mouse werd in 1928 samen met Mickey bedacht door Walt Disney voor de tekenfilm Plane Crazy. Twee jaar later maakte ze ook haar debuut als stripfiguur, in Lost on a Desert Island.

Ze vergezelt Mickey vaak op zijn reizen. Dit levert geregeld gevaar op: zo is Minnie een aantal keer ontvoerd door onder meer Boris Boef en diens handlangers. Gelukkig wordt ze iedere keer bevrijd door Mickey, die daarbij veelal hulp krijgt van Goofy, Karel Paardepoot, Pluto en Commissaris O'Hara. In het dagelijks leven is Minnie goed bevriend met Clarabella Koe en Katrien Duck. Samen met haar vriend(inn)en beleeft ze geregeld avonturen in het tijdschrift Donald Duck.

Stemacteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Russi Taylor nam sinds 1986 de stem van Minnie Mouse voor haar rekening. Zij was de weduwe van de in 2009 overleden Wayne Allwine, die van 1977 tot aan zijn dood Mickeys stem insprak.

Amerikaanse stem[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse stem[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Minnie Mouse van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.