Earth vs. the Spider (1958)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Earth vs. the Spider
Regie Bert I. Gordon
Scenario Laszlo Gorog
George Worthing Yates
Bert I. Gordon
Hoofdrollen Ed Kemmer
June Kenney
Eugene Persson
Gene Roth
Hal Torey
June Jocelyn
Muziek Albert Glasser
Montage Walter E. Keller
Cinematografie Jack A. Marta
Première september 1958
Speelduur 73 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Earth vs. the Spider (ook bekend als The Spider) is een Amerikaanse zwart-wit sciencefictionfilm uit 1958. De film is geregisseerd en geproduceerd door Bert I. Gordon, die tevens meeschreef aan het scenario. De hoofdrollen werden vertolkt door Ed Kemmer, Eugene Persson en June Kenney.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Jack Flynn is op weg naar huis. Daar hij zit te kijken naar de armband die hij net heeft gekocht voor zijn dochter, botst hij tegen een obstakel op de weg. De volgende dag blijkt hij niet te zijn thuisgekomen, tot grote zorg van zijn dochter Carol. Ze overtuigt haar vriend Mike om op zoek te gaan naar haar vader. Ze vinden al snel het wrak van zijn auto, maar van Jack zelf ontbreekt ieder spoor. Denkend dat hij misschien is gaan schuilen in een nabij gelegen grot, gaan de twee verder op onderzoek uit. In de grot vinden ze geen Jack, maar wel een kolossale vogelspin. Ze kunnen maar net aan het beest ontkomen.

Carol en Mike kunnen met veel moeite en hulp van hun scheikundeleraar Mr. Kingman de sheriff overtuigen om een kijkje te gaan nemen in de grot. Wanneer hij de spin ziet, laat hij een grote hoeveelheid DDT brengen om het beest te doden. Het blijkbaar dode lichaam van de spin wordt meegenomen naar het stadje en naar de gymzaal van de school gebracht, daar Kingman hem graag wil bestuderen. De spin is echter alleen maar bewusteloos en ontwaakt door harde rock-'n-rollmuziek van de schoolband. Hij breekt uit de gymzaal, en terroriseert de stad. Vervolgens keert hij terug naar de grot.

De sheriff en Kingman besluiten de grot op te blazen met dynamiet, maar moeten afzien van dit plan wanneer blijkt dat Carol en Mike nog binnen zijn (ze waren teruggegaan omdat Carol bij hun eerste bezoek aan de grot haar armband had laten liggen). Terwijl de spin Carol en Mike achtervolgt, bemachtigt Kingman twee elektrodes. Deze worden via kabels bevestigd aan een hoogspanningsmast, waarna Kingman en Mike de vogelspin elektrocuteren. Het beest valt bewusteloos terug in de grot, waar hij wordt gespietst op een stalagmiet.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Kemmer, Ed Ed Kemmer Mr. Kingman
Kenney, June June Kenney Carol Flynn
Persson, Eugene Eugene Persson Mike Simpson
Roth, Gene Gene Roth Sheriff Cagle
Torey, Hal Hal Torey Mr. Simpson
Jocelyn, June June Jocelyn Mrs. Flynn
Finn, Mickey Mickey Finn Sam Haskel
Fraser, Sally Sally Fraser Mrs. Helen Kingman
Patterson, Troy Troy Patterson Joe
Young, Skip Skip Young Sam
Wright, Howard Howard Wright Jake
Giorgio, Bill Bill Giorgio Deputy Sheriff Sanders
Patterson, Hank Hank Patterson Hugo
Kosslyn, Jack Jack Kosslyn Mr. Fraser
Garnet, Bob Bob Garnet Springdale Pest Control Man
Falls, Shirley Shirley Falls the Switchboard Operator
Tetrick, Bob Bob Tetrick Deputy Sheriff Dave
Tomack, David David Tomack the Power Line Foreman
Stone, Merritt Merritt Stone Jack Flynn

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd oorspronkelijk uitgebracht onder de titel “Earth vs the Spider”, maar na het succes van The Fly werd de naam veranderd naar “The Spider”.

De film werd op VHS uitgebracht door Columbia/RCA op 28 april 1993. In februari 2006 werd de film samen met War of the Colossal Beast uitgebracht op dvd.

Earth vs. The Spider werd bespot in de televisieserie Mystery Science Theater 3000. Daarnaast is een scène uit de film te zien op een tv-scherm in de film Lilo & Stitch.