Azazel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Azazel
עֲזָאזֵל, ‘ăzā’zel
Azazel
Oorsprong Joodse mythologie, westers occultisme, theïstisch satanisme
Gedaante demon / gevallen engel
Dierlijke verschijning bok of geit
Associatie leider van de grigori
Literaire bronnen Hebreeuwse Bijbel
Verwantschap
Partner sterfelijke vrouwen
Nakomelingen Nephilim
prent van Azazel
Portaal  Portaalicoon   Religie

Azazel (Hebreeuws: עֲזָאזֵל, ‘ăzā’zel, betekenis onbekend) was oorspronkelijk mogelijk de naam van een plaats of (waarschijnlijker) de naam van een "in de woestijn wonende kakodemon [kwaadaardige demon]"[1] of "vorst van de bokkendemonen".[2]

Jodendom[bewerken | brontekst bewerken]

In de Hebreeuwse Bijbel komt Azazel voor in verband met een "bok die weggezonden wordt", vaak ook zondebok genoemd:

De bok die door het lot bestemd is voor Azazel moet levend voor de Heer blijven staan om verzoening mee te bewerken, en daarna de woestijn in worden gestuurd, naar Azazel.

Leviticus 16:10

Volgens het apocriefe Eerste boek van Henoch was Azazel de leider van de grigori, een groep van gevallen engelen die met sterfelijke vrouwen gemeenschap had, waaruit de reuzen voortkwamen, ook bekend als de Nephilim. Azazel was onder de grigori degene die de mensen het gebruik van wapens en cosmetica leerde. Zijn lessen creëerden zoveel onrecht dat God besloot alle leven op aarde te vernietigen in de zondvloed.

In de joodse traditie was Azazel volgens Ibn Ezra, Maimonides en anderen een demon die in de wildernis huisde. Deze joodse traditie kreeg met name in Algerije en Marokko aanhang.

Volgens onder anderen de rabbijn Rasji was Azazel de naam van een klif.

Occultisme[bewerken | brontekst bewerken]

In het westers occultisme wordt de demonologie van Azazel gecultiveerd; in onder andere de Lemegeton (de kleine sleutels van Salomon), in Cornelius Agrippa's boek twee van zijn Occulte filosofie of Magie en in boek twee van De heilige magie van Abramelin wordt Azazel uitvoerig behandeld en omschreven als een van de vier Grote Ridders/Prinsen/Koningen (men is het niet eens over Azazels rang) die de kwartieren (windrichtingen) bewaken. Astrologisch wordt Azazel in deze geschriften gekoppeld aan de planeet Saturnus.

In het traditioneel satanisme wordt de naam Azazel vaak gebruikt, waarbij elementen van bovenstaande gebruikt worden.

Uitdrukking[bewerken | brontekst bewerken]

In modern Hebreeuws heeft azazel steeds een negatieve connotatie. Zo betekent 'ga naar azazel' zoiets als 'val dood'. Voorwerpen die naar 'azazel' zijn gegaan, zijn onherstelbaar kapot. En tijd, geld of moeite die naar 'azazel' gingen, zijn verloren.