Sasha Pieterse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sasha Pieterse
Sasha Pieterse tijdens PaleyFest 2014.
Algemene informatie
Volledige naam Sasha Pieterse-Sheaffer
Geboren 17 februari 1996
Geboorteplaats Johannesburg
Land Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 2002-heden
Genre(s) Pop, country-rock
Beroep Actrice en zangeres, model
Instrument(en) Vocalen
Label(s) Dan Franklin Music
Verwante artiesten Dan Franklin
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Film

Sasha Pieterse (Johannesburg, 17 februari 1996) is een Zuid-Afrikaanse actrice en zangeres. Ze is vooral bekend door haar rol als Alison DiLaurentis in de Amerikaanse serie Pretty Little Liars op ABC Family.

Levensloop en begin carrière (2003-heden)[bewerken | brontekst bewerken]

Sasha Pieterse is geboren in Johannesburg, Zuid-Afrika in 1996. In 1999 verhuisde ze met haar familie naar Las Vegas in de Verenigde Staten. Een paar jaar later verhuisden ze naar Los Angeles. Pieterses ouders waren professionele dansers die over de hele wereld optraden. Ze heeft steeds graag op het podium gestaan en ontmoette al gauw een agent die haar een modellencontract aanbood en haar introduceerde in de filmwereld. Op vierjarige leeftijd begon ze mee te doen in commercials.

Pieterse speelde op zesjarige leeftijd (2002) Buffy in haar eerste serie Family Affair. In 2004 speelde ze in House M.D. en Stargate SG-1. In 2005 speelde ze Marissa de ijsprinses in haar eerste film, The Adventures of Shark Boy and Lava Girl.

Pieterse speelde mee in verschillende reclamespotjes zoals voor Nesquik en Firestone Tires. Ook verscheen ze op een billboard voor Supercuts en ze zong en modelleerde in de Macy's Passport Fashion Show. Dit alles was het begin van haar acteercarrière. Daarna kreeg ze een hoofdrol in Pretty Little Liars: the perfectionists.

Pretty Little Liars en muziekcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Pieterse is het meest bekend geworden door haar rol Alison in Pretty Little Liars. Pieterse is naast actrice ook actief als zangeres. Ze postte in april 2013 de hoes van haar single "This Country Is Bad Ass" op Instagram. In 2013 bracht ze de singles "RPM" en "I Can’t Fix You" uit. Sasha heeft haar carrière uitgebreid door in meerdere films te spelen en daarmee heeft ze de aandacht getrokken van vele mensen.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Pieterse is sinds 2018 gehuwd en is moeder van een zoon.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige optredens

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • This Country Is Bad Ass (2013) (single)
  • R.P.M. (2013) (single)
  • I Can't Fix You (2013) (single)
  • No (2013) (single)

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 won ze de Young Artist Award voor beste acteerprestatie in een televisieserie (komedie of drama, 10 jaar of jonger) voor haar prestatie in Family Affair. Ook was ze voor dezelfde serie genomineerd in de categorie beste samenspel in een tv-serie. Hier won ze echter niet. In 2014 won ze een Teen Choice Award in de categorie "Choice TV Breakout Star: Female" voor haar rol als Alison Dilaurentis in de televisieserie Pretty Little Liars.

Zie de categorie Sasha Pieterse van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.