Pretty Little Liars (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pretty Little Liars
Genre Tienerdrama, Mysterie
Speelduur 39-44 minuten
Bedenker I. Marlene King
Hoofdrollen Troian Bellisario
Ashley Benson
Holly Marie Combs
Lucy Hale
Laura Leighton
Ian Harding
Shay Mitchell
Bianca Lawson
Chad Lowe
Sasha Pieterse
Intromuziek Secret - The Pierces
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Lisa Cochran-Neilan
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 8 juni 2010
Afleveringen 122
Netwerk Vlag van Verenigde Staten ABC Family
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Pretty Little Liars is een Amerikaanse tienerdrama/mysterie-televisieserie van ABC Family. De serie is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Sara Shepard en volgt de levens van vier vriendinnen in het fictieve stadje Rosewood. Aria, Emily, Hanna en Spencer zijn samen met hun Queen Bee Alison onafscheidelijk. Als Alison verdwijnt, valt de groep echter helemaal uit elkaar. Een jaar later ontvangen ze vreemde berichten van iemand die zichzelf 'A' noemt. A weet de grootste geheimen van de vier meiden en dreigt om hun levens tot een ware hel te maken. Aria, Emily, Hanna en Spencer proberen een zo normaal mogelijk leven te leiden, terwijl ze ondertussen steeds meer ontrafelen over Alisons mysterieuze verdwijning en alles op alles zetten om A te ontmaskeren.

De serie wordt sinds 8 juni 2010 in de Verenigde Staten uitgezonden door ABC Family.

Productie[bewerken]

De serie werd ontwikkeld als een televisieserie door Marlene I. King. Het idee was om een Desperate Housewives voor tieners te creëren.[1] Sara Shepard maakte er een boekenserie van. De serie stond in 2005 in de planning om gemaakt te worden voor het The WB Television Network, maar deze zender hield op met bestaan.[2] In oktober 2006 kwam het eerste boek van de serie uit bij uitgeverij HarperTeen. In juni 2008 stond vast dat er een proefaflevering werd ontwikkeld voor ABC Family.[2] Eind januari 2010 bestelde ABC Family tien afleveringen van de serie.[3] Een jaar later, in januari 2011, maakte de zender bekend dat de serie een tweede seizoen krijgt.[4] Op 5 juni 2012 begon in Amerika het derde seizoen en op 11 juni 2013 werd er de eerste aflevering van het vierde seizoen uitgezonden. In maart 2013 is bevestigd dat er een vijfde seizoen komt; deze is op 10 juni 2014 gestart in de VS. Of de serie ook door een Nederlandse zender uitgezonden zal worden, is nog onbekend. Nederlandse fans kunnen de serie echter wel met ondertiteling volgen via Netflix. Seizoen 5 eindigde op 24 maart lokale tijd in Amerika. In die laatste aflevering kwamen de meiden te weten wie A is.

Acteurs[bewerken]

In oktober 2009 begon ABC Family met de audities voor de proefaflevering. Lucy Hale werd gekozen als Aria Montgomery, gevolgd door Troian Bellisario en Ian Harding als respectievelijk Spencer Hastings en Ezra Fitz in november 2009.[2][5] Een maand later werden Ashley Benson als Hanna Marin en Shay Mitchell als Emily Fields aan de cast toegevoegd. Laura Leighton werd gecast als Ashley Marin, Alexis Denisof als Byron Montgomery en Bianca Lawson als Maya St. Germain.[6] Later werd bekend dat Torrey DeVitto en Sasha Pieterse een terugkerende rol zouden krijgen in de serie als Melissa Hastings en Alison DiLaurentis.[7] Janel Parrish neemt de rol van Mona Vanderwaal op zich.[8]

In april 2010 werd bekend dat de rol van Byron Montgomery overgenomen is door Chad Lowe en werd Holly Marie Combs gekozen als Ella Montgomery.[9][10]

Rolverdeling[bewerken]

Hoofdrolspelers[bewerken]

 • Sasha Pieterse speelt Alison DiLaurentis, het populairste, maar ook gemeenste meisje van Rosewood. Met haar manipulatieve, harteloze gedrag heeft ze al menig vijand gemaakt. Ze is de Queen Bee van haar vriendinnengroep, totdat ze op een avond verdwijnt en nooit meer terugkeert. Een jaar later wordt haar lichaam gevonden. Tenminste, dat denkt iedereen. Haar vriendinnen krijgen steeds meer het gevoel dat Ali misschien nog wel leeft. In seizoen 4 blijkt dat Ali nog leeft. Ze werd neergeslagen door iemand en levend begraven door haar eigen moeder (die deze persoon beschermt). Ali kon ontsnappen uit het graf met de hulp van Carla Grunwald (een waarzegster met wie Ali bevriend was geraakt in de hoop te ontdekken wie haar aan het stalken was). Toen zij Ali naar het ziekenhuis wou brengen, vluchtte Ali weg. Mona vond haar en overtuigde haar om Rosewood te verlaten. Ali keert terug naar Rosewood in seizoen 5. Het blijkt dat diezelfde avond een ander meisje werd vermoord en in de plaats van Ali in het graf werd gelegd. Ali probeert de fouten van haar verleden recht te zetten maar haar vriendinnen verliezen hun vertrouwen in haar wanneer blijkt dat Ali misschien voor "A" werkt en iets te maken heeft met het vermoorde meisje.
 • Lucy Hale speelt Aria Montgomery, het alternatieve en artistieke lid van Ali's vriendengroep. Na Ali's verdwijning verhuist Aria een jaar lang met haar ouders en broertje naar IJsland. Vlak nadat ze terugkeert naar Rosewoad, krijgt ze haar eerste bericht van A. De dreigementen van A zorgen ervoor dat Aria te maken krijgt met spoken uit haar verleden, maar ook met dilemma's in het heden. Ze is namelijk stapelverliefd op haar leraar Engels en weet zeker dat haar ouders hun relatie nooit zouden goedkeuren.
 • Shay Mitchell speelt Emily Fields, de sportieveling van de groep. Ze zwemt op topniveau en heeft al tijden een relatie met haar vriendje Ben. Emily verbergt echter een groot geheim dat alleen Alison weet: ze is lesbisch. Lang worstelt Emily met haar seksuele voorkeur, maar zodra ze deze weet te accepteren, bloeit ze helemaal op. A zorgt er echter voor dat Emily van de ene ellendige situatie in de andere terechtkomt, wat haar continu sterker maakt.
 • Ashley Benson speelt Hanna Marin, de nieuwe Queen Bee van Rosewood. Na Alisons verdwijning besluit Hanna uit haar schulp te kruipen en Ali's plek in te nemen. Hoewel ze vroeger verlegen en onzeker was en gepest werd vanwege haar overgewicht, is ze nu niet op haar mondje gevallen en staat ze bekend om haar gevoel voor humor. Ondanks haar populariteit is Hanna haarzelf gebleven en is ze niet hetzelfde, genadeloze pad als Alison in geslagen.
 • Troian Bellisario speelt Spencer Hastings, de intelligentste en meest ambitieuze Liar. Falen staat niet in Spencers woordenboek en ze is dan ook goed in alles wat ze doet. Dat moet ook, want anders stelt ze haar veeleisende ouders teleur. Spencer heeft er echter steeds meer moeite mee dat ze continu in de schaduw van haar perfecte oudere zus Melissa moet staan. Van alle Liars is Spencer de enige die durft op te komen tegen Alison en de twee hebben dan ook regelmatig ruzie. Buiten haar zus Melissa heeft Spencer nog 2 halfbroers: Jason en Charles DiLaurentis, die allebei voortkomen uit een affaire tussen Jessica DiLaurentis en Peter Hastings (de vader van Melissa en Spencer).

Terugkerende personages[bewerken]

Naast de hoofdrolspelers spelen diverse anderen een belangrijke rol in Pretty Little Liars. Dit zijn onder meer:

Seizoenen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Alle seizoenen hebben gemeenschappelijk dat de zoektocht naar A centraal staat. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de persoonlijke levens van Alison, Aria, Spencer, Emily en Hanna. Ook speelt het mysterie rondom Ali's verdwijning een belangrijke rol.

Seizoen 1[bewerken]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Rosewood lijkt de perfecte woonplaats: het is er mooi, netjes en sfeervol. Een plek waar iedereen elkaar kent. Maar schijn bedriegt en het gras bij de buren blijkt lang niet altijd groener. Aria Montgomery, Hanna Marin, Spencer Hastings, Emily Fields en Alison DiLaurentis houden samen een slaapfeestje in Spencers schuur. Wat een gezellige avond had moeten zijn, eindigt in een mysterieus drama. Midden in de nacht verlaat Ali de schuur en ze keert niet meer terug. Haar verdwijning houdt Rosewood in haar greep: wat is er met Alison gebeurt? Vlak na Ali's verdwijning verhuist de familie Montgomery voor een jaar naar IJsland. Als Aria terugkeert naar haar geboortestad, lijkt de rust enigszins wedergekeerd. Er is echter een heleboel veranderd. Haar voormalige vriendengroep is volledig uit elkaar gevallen en Hanna is de nieuwe Queen Bee van Rosewood High. In het huis waar Ali vroeger met haar familie woonde, komen nieuwe mensen te wonen: de familie St. Germain. Zij stuiten op een schokkende vondst: het lichaam van Alison blijkt al die tijd bij hen in de tuin te hebben gelegen. Eindelijk is het mysterie rondom Alisons verdwijning opgelost. Tenminste, dat lijkt zo. Wie Alison heeft vermoord, is namelijk nog steeds onduidelijk en als klap op de vuurpijl krijgen Aria, Emily, Hanna en Spencer ineens vreemde berichtjes van iemand die zichzelf 'A' noemt. A blijkt alle diepste en duisterste geheimen van de vier meiden te weten; dingen die alleen Alison wist. Ondanks de dreigementen van A, proberen de vriendinnen een zo normaal mogelijk leven te leiden. Dat is echter niet zonder problemen. Aria probeert haar relatie met Ezra Fitz, haar leraar Engels, angstvallig te verbergen, terwijl ze tegelijkertijd moet leren omgaan met de scheiding van haar ouders. Hanna wordt betrapt op diefstal en haar moeder Ashley probeert haar te beschermen, maar met vreselijke gevolgen. Daarnaast wordt Hanna continu geconfronteerd met haar verleden als sukkel van de groep. Emily heeft een lange, maar ongelukkige relatie met haar vriendje Ben. Ze durft niet toe te geven dat ze eigenlijk lesbisch is en worstelt met haar gevoelens voor haar buurmeisje Maya St. Germain. Spencer voelt continu de druk om perfect te zijn en staat in de schaduw van haar zus Melissa, wiens verloofde Ian wel heel mysterieus doet. Tussen de dagelijkse strubbelingen door komen Aria, Hanna, Spencer en Emily stap voor stap dichterbij de waarheid rondom Alisons vermissing en proberen ze koste wat het kost om A te ontmaskeren.

Rolverdeling[bewerken]

Seizoen 2[bewerken]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De mysterieuze A is na seizoen 1 nog steeds niet verdwenen uit het leven van Emily, Aria, Spencer en Hanna. De Pretty Little Liars worden nog altijd bedreigd door deze mysterieuze persoon en meer mogelijke verdachten duiken op. Ondertussen hebben de meiden ook hun gewone levens nog om zich zorgen over te maken. Spencer mag Toby niet meer zien en thuis is het een chaos vanwege Ians mysterieuze verdwijning. Emily's ouders willen tegen hun dochters zin verhuizen. Emily weet een manier om ervoor te zorgen dat ze niet weg hoeft uit Rosewood, maar daarvoor moet ze wel een grote leugen vertellen. Hanna en Caleb hebben een ingewikkelde relatie, terwijl Hanna zich tegelijkertijd zorgen maakt om het huwelijk van haar vader met Isabel. Ze krijgt tevens te maken met een nieuwe vijand: Isabels achterbakse dochter Kate. Ezra gaat lesgeven op een andere school, waardoor Aria en Ezra hun relatie op school niet meer hoeven te verbergen. Aria's ouders komen echter steeds dichterbij de waarheid en dat betekent niet veel goeds. Ondertussen lijkt Ezra het weer heel goed te kunnen vinden met zijn ex Jackie en groeit Aria steeds dichter naar Alisons broer Jason toe. Terwijl Emily, Hanna, Spencer en Aria hun dagelijkse strubbelingen doormaken, komen ze steeds dichterbij de waarheid rondom A.

Rolverdeling[bewerken]

Seizoen 3[bewerken]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Mona is ontmaskerd als A en Emily, Hanna, Spencer en Aria denken eindelijk weer terug te kunnen keren naar hun normale leven. Niets blijkt echter minder waar. De meiden komen erachter dat Mona niet alleen werkte, maar dat er in feite een heel team van A's bestaat. Emily krijgt het meteen al zwaar door de dood van haar vriendin Maya. Heeft A haar vermoord of was het iemand anders? Daarnaast wordt Alisons lichaam opgegraven door het A-team, in het bijzijn van een dronken Emily. Langzaam maar zeker krijgt zij steeds meer flashbacks naar die avond. Spencer is vastbesloten om nu echt tot antwoorden te komen over A en Alisons dood. Hiervoor wil ze drastische maatregelen nemen. Ook Hanna probeert meer te weten te komen, en wel door Mona op te zoeken in Radley. Ondertussen lijdt de relatie tussen Hanna en Caleb steeds meer onder de dreigementen van A. Aria's relatie met Ezra drijft haar ouders steeds verder weg van haar. Daarnaast gaan haar ouders nu definitief uit elkaar, wat een grote impact heeft op de familie Montgomery. Naast al deze problemen moeten de vier Liars ook nog dealen met de schokkende ontmaskering van een nieuwe A en het plotseling verschijnen van de mysterieuze Red Coat.

Rolverdeling[bewerken]

Seizoen 4[bewerken]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Aria, Emily, Spencer, Hanna en Mona komen allemaal bij van de heftige brand waar ze vorig seizoen bij betrokken waren. Er komt een tweedeling in de groep: terwijl Spencer, Hanna en Mona geloven dat ze Alison op de avond van de brand gezien hebben, denken Aria en Emily dat dat onmogelijk is. Spencer helpt Toby met het ontrafelen van het mysterie rondom zijn moeders dood, terwijl ze zich ook volop stort op het ontmaskeren van A. Deze obsessie zorgt voor een drugsverslaving, maar brengt haar tegelijkertijd gevaarlijk dichtbij het antwoord waar ze al zo lang naar op zoek is. Emily heeft vanwege A een blessure opgelopen waardoor ze misschien nooit meer kan zwemmen. De blessure dreigt Emily en Paige verder uit elkaar te drijven. Ondertussen heeft iemand de kinderbescherming gebeld om Emily's ouders in de gaten te houden en wordt het huis van de familie Fields verwoest door een plotseling binnenrijdende auto. Emily en haar moeder verblijven daarna tijdelijk in het oude huis van Alison, waar genoeg te ontdekken valt. Hanna weet honderd procent zeker dat ze Ali heeft gezien en dat ze nog leeft. Ondertussen probeert ze uit te vinden of ze Mona wel echt kan vertrouwen en krijgt ze de schok van haar leven als haar moeder wordt gearresteerd voor de moord op Darren Wilden. Hoewel Hanna eerst denkt dat haar moeder daadwerkelijk iets te maken heeft met Wildens dood, realiseert ze zich later dat ze er ingeluisd wordt door A. Aria en Ezra zijn uit elkaar en Aria vindt een nieuwe liefde in Jake. De vier Liars lijken plotseling op het spoor te komen van een nieuwe A, die misschien wel eens de leider van het A-team zou kunnen zijn. Niets is echter wat het lijkt en dat geldt ook voor Alisons dood; is zij wel echt dood?

Rolverdeling[bewerken]

Seizoen 5[bewerken]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Emily, Aria, Spencer en Hanna zijn herenigd met Alison, die al die tijd nog bleek te leven. Met de dood van Shana denken de meiden dat A voorgoed weg is, maar het duurt niet lang voordat A opnieuw dreigementen begint te sturen. In Rosewood verandert alles met Alisons terugkeer. Ali's moeder Jessica is plotseling verdwenen en op Rosewood High staat een groep mensen op die Alison maar wat graag weer zien verdwijnen. Zij zijn niet vergeten hoe Ali hen al die jaren terug behandeld heeft. Hetzelfde geldt voor de vier andere Liars: zij zijn niet van plan om zich opnieuw als Ali's volgers te gedragen. Dit lijdt tot grote gevolgen en de meiden belanden allemaal in de gevangenis. De vraag is nu hoe ze er uit komen. Dat wordt echter niet in seizoen 5 duidelijk gemaakt. Wel komen Spencer, Hanna, Emily en Aria in een poppenhuis terecht waar ze samen met Mona achter A's ware identiteit.

Rolverdeling[bewerken]

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van afleveringen van Pretty Little Liars
Seizoen Aantal afleveringen Première (aantal kijkers) Vlag van Verenigde Staten Slot (aantal kijkers) Vlag van Verenigde Staten Gemiddeld aantal kijkers (in miljoenen) Vlag van Verenigde Staten
1 22 8 juni 2010 (2,47)[11] 21 maart 2011 (3,64)[12] 2,87
2 25 14 juni 2011 [13] 19 maart 2012 2,90
3 24 5 juni 2012 20 maart 2013 [12] -
4 24 11 juni 2013 25 maart 2014 -
5 25 10 juni 2014 2015 -

Wie is A?[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Leden van het A-Team[bewerken]

 • In de aflevering UnmAsked wordt bekendgemaakt dat Mona Vanderwaal A is. Zij is degene die de Liars de eerste twee seizoenen heeft gestalkt en bedreigd. In dezelfde aflevering wordt echter ook duidelijk dat Mona niet alleen handelde, maar opdrachten ontving van iemand die zich verschuilt onder een rode jas en later bekendstaat als Red Coat. Vanaf seizoen 4 is Mona officieel geen lid meer van het A-Team en lijkt ze aan de kant van de Liars te staan.
 • In de aflevering The Lady Killer wordt bekendgemaakt dat Toby Cavanaugh A is. Hij heeft zich echter enkel bij het A-Team aangesloten om Spencer te beschermen en informatie in te winnen over Red Coat.
 • In de aflevering I'm your Puppet wordt bekendgemaakt dat Spencer Hastings A is. Zij werkt echter als een dubbelspion en heeft zich net als Toby bij het team aangesloten om meer te weten te komen over A en het team.
 • Het is goed mogelijk dat het team naast bovengenoemde leden en Uber A nog meer leden heeft. Wie dit zijn, is nog niet bekendgemaakt.

In Welcome To The Dollhouse werd er bekend gemaakt dat uber A Charles is.

Helpers van het A-Team[bewerken]

A heeft gedurende de tv-serie diverse mensen gechanteerd om dingen voor het A-Team te doen. Zij horen niet per se bij het A-Team, maar hebben wel opdrachten opgevolgd. Helpers die tot nu toe bekend zijn gemaakt, zijn Lucas Gottesman, Melissa Hastings, Darren Wilden, Mona Vanderwaal, Toby Cavanaugh en Andrew Campbell

Black Veil/Red Coat[bewerken]

Ze verschijnt voor het eerst op het einde van seizoen 2 waaruit blijkt dat Mona voor haar werkte. Gedurende het derde seizoen volgt "Red Coat" de meisjes en op het einde van het derde seizoen blijkt dat Mona niet weet wie "Red Coat" nu is. Ze draagt namelijk een masker van Ali. In het vierde seizoen blijkt dat Ali en ook Cece "Red Coat" naspeelde om zo de meisjes te beschermen van " Big A" met wie "Red Coat" werkt. In hetzelfde seizoen blijkt dat "Red Coat" haar rode jas is verloren in de brand op het einde van seizoen 3. Ze verschijnt op de begrafenis van Wilden waar ze een zwart kleed en sluier draagt (waardoor ze nu "Black Veil" genoemd wordt). Sindsdien verschijnt ze sporadisch. Haar bedoelingen zijn onduidelijk maar het wordt aangenomen dat zij en "Big A" waarschijnlijk twee verschillende personen zijn die samenwerken. Haar identiteit zal pas in het laatste seizoen worden onthuld.

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Moving On Up: Pretty Little Liars
 2. a b c ABC Family nears Little Liars pickup
 3. ABC Family Announces Pick-Up Of Dramas Huge And Pretty Little Liars
 4. ABC Family Renews 'The Secret Life of the American Teenager' & 'Pretty Little Liars'
 5. ABC Family fills comedy, Liars roles
 6. ABC FAMILY ANNOUNCES ADDITIONAL CASTINGS
 7. Laura Leighton joins Pretty Little Liars
 8. The Pretty Little Truth: Pretty Little Liars on TV!
 9. Chad Lowe joins ABC Family series
 10. Exclusive: Holly Marie Combs joins Pretty Little Liars
 11. Tuesday Cable: Justified Finale & Law & Order:CI Flat, Plus Deadliest Catch, The Hills, WWE NXT & More
 12. a b Monday Cable Ratings: 'Pawn Stars Tops Night; Plus 'RAW,' 'Skins,' 'Pretty Little Liars' Rise;'Stargate SGU,' & More
 13. ABC Family Announces Summer 2011 Programming Including 'Switched At Birth,' 'The Nine Lives of Chloe King' and 'The Lying Game'