Caspar Weinberger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Caspar Weinberger
Caspar Weinberger official photo.jpg
Naam Caspar Willard Weinberger
Geboren 18 augustus 1917
Overleden 28 maart 2006
Partij Republikeinse Partij
Politieke functies
1973 - 1975 Minister van Gezondheid, Onderwijs en Welzijn
1981 - 1987 Minister van Defensie
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten
Politiek

Caspar Willard Weinberger (San Francisco, 18 augustus 1917 - Bangor (Maine), 28 maart 2006) was een Amerikaans politicus. Van 1981 tot en met 1987 was hij minister van defensie in de regering van de Republikeinse president Ronald Reagan.

Vroege leven[bewerken]

Weinberger had van vaderszijde een Joodse grootvader die uit Bohemen kwam. Zijn grootouders van moederszijde waren afkomstig uit Engeland. Zijn moeder behoorde tot de Episcopaalse Kerk, een kerkgenootschap waar Weinberger ook zichzelf toe rekende.

Nadat hij aan de Harvard-universiteit was opgeleid tot jurist, was hij jarenlang - net als zijn vader - werkzaam als advocaat.

Openbaar en zakelijk bestuur[bewerken]

Tegelijkertijd met zijn loopbaan als advocaat was hij politiek actief voor de Republikeinse Partij. Zo was hij tijdens de regering van president Richard Nixon van 1970 tot 1973 (vice)directeur van Begrotingszaken, waarbij hij zich ontpopte tot een harde bezuiniger. Om die reden werd hij in Washington 'Cap the Knife' genoemd. Vervolgens was hij van 1973 tot 1975 minister van Gezondheid, Onderwijs en Welzijn.

Hierna stapte hij over naar het bedrijfsleven. In de periode 1975-1980 bekleedde hij een hoge functie bij Bechtel, de grootste bouwonderneming van de Verenigde Staten.

Minister van Defensie[bewerken]

Op 21 januari 1981 werd hij opnieuw minister, ditmaal van Defensie, waarbij hij zijn visie op dit beleidsterrein deelde met president Reagan, die hem dan ook volledig steunde.

Weinberger stond bekend als een fervent voorstander van een grote en sterke Amerikaanse legermacht. In dit kader wilde hij ook het aantal kernwapens drastisch uitbreiden en was hij geporteerd van het zogenoemde SDI-project (volledige naam: Strategic Defense Initiative), het peperdure ruimteschild dat raketaanvallen van de toenmalige Sovjet-Unie zou moeten tegenhouden en in de wandelgangen meestal naar de gelijknamige sciencefictionfilms het Star Wars-project werd genoemd. Om dit plan te realiseren moest alles wijken en werd er daarom op andere departementen bezuinigd.

Deze felle stellingname veroorzaakte de nodige botsingen met het Amerikaans Congres, alsmede met zijn collega George Shultz van Buitenlandse Zaken, die meer heil zag in overleg met de Sovjet-Unie.

Voorts was hij betrokken bij de Iran-Contra-affaire uit 1986 waarbij de Verenigde Staten in het geheim wapens leverden aan de fundamentalistisch-islamitische vijand Iran en de daarvoor ontvangen gelden doorsluisden naar de hen welgezinde Contra's, die in het Midden-Amerikaanse land Nicaragua tegen de linkse Sandinistische regering vochten.

De nasleep hiervan, evenals allerlei budgettaire problemen, deden hem besluiten om op 23 november 1987 zijn politieke ambt voortijdig neer te leggen. Er zat echter nog een staartje aan het Iran-Contra-schandaal. Weinberger kreeg namelijk te maken met een strafrechtelijk onderzoek vanwege meineed, omdat hij niet de waarheid zou hebben gezegd over zijn aandeel in deze affaire. Tot een proces kwam het niet omdat de opvolger van president Reagan, George H.W. Bush, hem op 24 december 1992 presidentiële gratie verleende.

Latere carrière en dood[bewerken]

Na zijn aftreden ging Weinberger bij het bedrijf Forbes werken, waar hij uitgever werd van het zakenblad Forbes Magazine alsmede voorzitter van de Raad van Commissarissen. Voorts pakte hij zijn oude professie van advocaat weer op. Ook werd hij actief als publicist op het terrein van defensie-aangelegenheden. Zo schreef hij onder meer het boek Fighting for peace (1990) waarin hij verslag deed van zijn ministerschap. Eveneens recenseerde hij boeken voor The San Francisco Chronicle.

In 1996 deed hij als coauteur naast Peter Schweizer een nieuw boek over defensie het licht zien. Dit boek getiteld The Next War sloeg een kritische toon aan over de militaire kracht van de Verenigde Staten na het tijdperk van de Koude Oorlog, wat leidde tot een verwijdering tussen hem en zijn voormalige collega's uit de Reagan-regering.

Caspar Weinberger overleed op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis aan complicaties veroorzaakt door een longontsteking.

Externe links[bewerken]