Transamerica Pyramid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Transamerica Pyramid
De Transamerica Pyramid vanaf Columbus Avenue
Plaats San Francisco, Verenigde Staten
Coördinaten 37° 48′ NB, 122° 24′ WL
Status In gebruik
Start bouw 1969
Opening 1972
Kenmerken
Gebruik Kantoor
Hoogte constructie 260 m
Verdiepingen 48
Vloeroppervlak 49.238 m²
Partijen
Architect William Pereira
Detailkaart
Transamerica Pyramid (San Francisco)
Transamerica Pyramid
Officiële website
(en) Skyscraper Center-pagina
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
San Francisco

De Transamerica Pyramid (Transamericapiramide) is een wolkenkrabber in San Francisco. Tot 2017 was het de hoogste wolkenkrabber van de stad. In dat jaar werd de Transamerica Pyramid ingehaald door de Salesforce Tower. Het gebouw werd ontworpen door William Pereira.

De piramide is gebouwd op de plaats van het de historische Montgomery Block gelegen in 600 Montgomery Street. Hij is 260 meter hoog en bestaat uit 48 verdiepingen. Het gebouw telt achttien liften, waarvan er twee tot in de top van de toren komen, en 3678 ramen. Het totale vloeroppervlak van de toren bedraagt 49.238 m². De bouw begon in 1969 en werd voltooid in 1972. De aannemer van dit bouwwerk is Dinwiddie Construction Co. Hoewel het gebouw nu niet meer het hoofdkwartier van de Transamerica Corporation is, wordt het nog steeds sterk geassocieerd met dit bedrijf. In het gebouw werken meer dan 1500 werknemers, bij meer dan 50 bedrijven.

Het gebouw is een van dé symbolen van San Francisco geworden. De vorm van het gebouw is gekozen om lichtinval op straat zo min mogelijk te hinderen. De vleugels die aan weerszijden uitsteken, beginnen op de 29ste etage. In de oostelijke vleugel bevinden zich de liftschachten en in de westelijke vleugel bevinden zich het trappenhuis en de ventilatiekokers. De vleugels waren nodig omdat liften toentertijd niet schuin omhoog konden.

De Transamerica Pyramid was van 1972 tot 1974 de hoogste wolkenkrabber ten westen van de Mississippi. In dat jaar werd het gebouw voorbijgestreefd door het Aon Center in Los Angeles, dat werd ontworpen door de vroegere partner van William Pereira, Charles Luckman.

Toen in 1999 het Nederlandse verzekeringsconcern AEGON de Transamerica Corporation overnam, werd het automatisch eigenaar van de Transamerica Pyramid.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]