Portaal:San Francisco/San Franciscaan uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
/maandag Francis Ford Coppola
/dinsdag Natalie Wood
/woensdag Devadip Carlos Santana
/donderdag Jack London
/vrijdag Orenthal James Simpson
/zaterdag Caspar Willard Weinberger
/zondag Whoopi Goldberg


Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola (Detroit, 7 april 1939) is een Amerikaans regisseur.

Coppola werd geboren in Detroit maar groeide op in New York. Hij studeerde theaterwetenschappen aan Hofstra University. Daarna vervolgde hij zijn opleiding aan UCLA in Los Angeles. Vanaf begin jaren 60 werkte Coppola als producent en gaandeweg ook als regisseur en scenarioschrijver. Eind jaren 60 richtte hij samen met George Lucas een productiemaatschappij op. Hij is vooral bekend als regisseur van The Godfather trilogie en Apocalypse Now. Voor beide films ontving hij verscheidene oscars.

Lees verder >>>


Natalie Wood in The Searchers (1956)

Natalie Wood (San Francisco, 20 juli 193829 november 1981) was een Amerikaans actrice.

Natalie Wood was de dochter van een Russische immigrant. Eigenlijk heette ze Natalia Nikolaiewna Zakharenko.

Als kind speelde ze al in enkele Hollywoodfilms. Bij haar eerste film was ze nog maar vier jaar oud. In de jaren 50 werd ze een van de grote tieneridolen van die tijd.

Haar bekendste film uit die tijd is Rebel Without a Cause (1955), die haar als zeventienjarige beroemd, en van James Dean een legende maakte. Haar rol Judy bracht haar een Oscar-nominatie.

Haar grootste succes verkreeg ze in 1961 met de rol Maria in de verfilming van Leonard Bernsteins West Side Story.

Lees verder >>>


Carlos Santana, 2000 in München.

Devadip Carlos Santana (20 juli 1947) is een Mexicaanse gitarist. Hij werd beroemd met Santana, de band die zijn achternaam draagt en al succesvol is sinds het eind van de jaren zestig. De band viel op door de mix van Latijns-Amerikaanse instrumenten met het gitaarspel van Carlos Santana.

Santana werd geboren in het Mexicaanse Autlan de Navarro (Jalisco). Hij kwam al vroeg in aanraking met muziek: zijn vader speelde viool in een mariachiband. Toen hij acht jaar was begon Santana gitaar te spelen. Het gezin verhuisde naar Tijuana, waar Santana in clubs en bars speelde, en begin jaren zestig verhuisde het gezin naar San Francisco.

Lees verder >>>


Jack London

Jack London, pseudoniem van John Griffith Chaney (12 januari 1876, San Francisco, Californië, V.S.22 november 1916, Glen Ellen, Californië; † ureumvergiftiging), was een Amerikaans schrijver van romans en korte verhalen. Londons leven en werk speelden een belangrijke rol in de hervorming van de ideeën met betrekking tot het schrijverschap en literaire expressie in Amerika in het begin van de twintigste eeuw.

Jack London woonde als kind in San Francisco, waar hij en zijn familie in extreme armoede leefden. Als tiener werkte hij onder meer als arbeider in een conservenfabriek, oesterduiker en zeeman. London begon met schrijven rond de eeuwwisseling. Hij bracht een jaar door in Klondike tijdens de goudkoorts van Alaska van 1897-98 en schreef daar zijn eerste en misschien beste werken, zowel korte verhalen als novellen. Hij beschrijft de vuurdoop die mensen en dieren moeten ondergaan en hoe zij vechten tegen de aardse elementen. De beste fictie uit die periode werd verzameld in zijn eerste boek, The Son of the Wolf (De Zoon van de Wolf; 1900). Zijn bekendste novelle, Call of the Wild (Roep van de Wildernis) volgde in 1903; White Fang (Witte Hoektand) verscheen in 1906. Deze werken maakten hem tot de meest gelezen schrijver uit zijn tijd.

Lees verder >>>


Orenthal James Simpson (San Francisco, 9 juli 1947), meestal O.J. Simpson genoemd, is een Amerikaanse voormalig American Football speler en acteur. Hij is waarschijnlijk het meest bekend van de beschuldiging dat hij zijn vrouw en haar minnaar had vermoord. Voor deze dubbele moord werd hij in 1994 na een lange strafzaak vrijgesproken, maar in een civielrechtelijke zaak schuldig bevonden.

De afkorting O.J. wordt in de Verenigde Staten veel gebruikt voor Orange Juice (sinaasappelsap). De bijnaam van O.J. Simpson is dan ook The Juice.

Lees verder >>>


Caspar Weinberger (1983)

Caspar Willard Weinberger (San Francisco, 18 augustus 1917 - Bangor (Maine), 28 maart 2006) was een Amerikaans politicus.

Van 1981 tot 1987 was hij minister van defensie in de regering van de Republikeinse president Ronald Reagan.

Weinberger was afkomstig uit een gemengd gezin: zijn vader was een Joods-Tsjechische immigrant, zijn moeder een christelijke Amerikaanse. Hijzelf rekende zich tot laatstgenoemde godsdienst.
Nadat hij aan de bekende Harvard-universiteit was opgeleid als jurist was hij jarenlang - net zoals zijn vader - als advocaat werkzaam. Tegelijkertijd was hij ook politiek actief voor de Republikeinse Partij. Zo was hij tijdens de regering van de - eveneens Republikeinse - president Richard Nixon van 1970 tot 1973 (vice)directeur van begrotingszaken waarbij hij zich ontpopte als een harde bezuiniger en om die reden veel weerzin opriep. Vervolgens was hij van 1973 tot 1975 minister van gezondheid, onderwijs en welzijn.

Hierna stapte hij over naar het bedrijfsleven. In de periode 1975-1980 bekleedde hij een hoge functie bij Bechtel, de grootste bouwonderneming van de Verenigde Staten.

Lees verder >>>


Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg (geboren als Caryn Elaine Johnson), New York, 13 november 1955) is een Amerikaanse actrice.

Haar eerste filmrol was in Citizen (1982) maar haar carrière begon pas echt met haar rol als Celie in de film The Color Purple van Steven Spielberg (1985), een film die gebaseerd was op het boek van Alice Walker. Ze kreeg een Oscar-nominatie voor haar optreden.
Voor haar rol in Ghost (1990) won ze een Oscar. Ze specialiseert zich in comedy's en heeft ook gewerkt als producer.

Ze heeft een terugkerende rol in Star Trek, als Guinan.

Eind 2003 begon er een televisiecomedyserie Whoopi, met Goldberg in de hoofdrol.

Lees verder >>>