Adriaen van Gaesbeeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adriaen van Gaesbeeck
Persoonsgegevens
Geboren Leiden, gedoopt 22 augustus 1621
Overleden Leiden, 11 februari 1650
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1645-1650[1]
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Adriaen van Gaesbeeck, achternaam ook geschreven als Van Gaeysbeeck, (Leiden, gedoopt 22 augustus 1621 - aldaar begr., 11 februari 1650), is een Nederlandse kunstschilder uit de periode van de Gouden Eeuw.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Adriaen van Gaesbeeck werd geboren te Leiden als zoon van Cornelis Engelszn van Gaesbeeck (geboren ca. 1580 te Leiden) en Cornelia Cornelisdr (geboren ca. 1690 te Rotterdam). Zijn precieze geboortedatum is niet bekend, maar wel zijn doopdatum: 22 augustus 1621 in de (NH) Hooglandsche Kerk te Leiden.[2]

Van Gaesbeeck werkte vooral in zijn geboortestad Leiden. Voor een korte periode (waarschijnlijk in 1645-1646) woonde hij in Amsterdam. Op 20 december 1646 trouwde hij in Leiden met Cathalyna van Rijswijck[3] en in 1649 werd hij aldaar lid van het Sint-Lucasgilde. Een jaar later stierf hij.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Van Gaesbeeck is vooral bekend geworden om zijn portretten, religieuze schilderijen en genrestukken. Hij wordt gerekend tot de school van Gerard Dou en Pieter Cornelisz. van Slingelandt. Hij heeft weinig werken nagelaten; enkele van zijn bekendste werken zijn:

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Adriaen van Gaesbeeck op Wikimedia Commons.