3 oktoberfeest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
3 oktoberfeest
Kermis tijdens Leidens ontzet (2011)
Kermis tijdens Leidens ontzet (2011)
Gehouden in Leiden
Data 3 oktober
Organisator 3 October Vereeniging Leiden
Thema volksfeest
Eerste editie 1886
Officiële website
Eerste herdenking Leidens Ontzet na de Tweede Wereldoorlog (RADIO HERRIJZEND NEDERLAND 3-10-1945)

Het 3 oktoberfeest (ook wel Leidens ontzet) is een feest in Leiden dat sinds 1886 jaarlijks op 3 oktober wordt gehouden. Op 3 oktober wordt dan de verjaardag van het Beleg van Leiden in 1573-74 gevierd en natuurlijk vooral de daarop volgende bevrijding van de Spanjaarden. Daarnaast werd ter ere hiervan de eerste Universiteit in Nederland gesticht door Willem van Oranje.

De jaarlijkse herdenkingsdienst in de Pieterskerk stamt uit 1574. Veel mensen die in Leiden werken zijn dan vrij. De jaarlijkse viering met allerlei festiviteiten dateert van 1886. Op 13 mei 1886 werd de 3 October Vereeniging opgericht.[1] Die 3 October Vereeniging zorgt sindsdien voor de organisatie van alle officiële evenementen op 3 oktober (en als dit op een zondag valt op 4 oktober).

In de ochtend van 3 oktober vinden de reveille en de traditionele uitreiking van gratis haring en wittebrood in de Waag plaats (aan inwoners van Leiden). 's Middags is er een grote optocht en 's avonds wordt het feest afgesloten met een vuurwerkspektakel. De grote kermis en de feestelijke warenmarkt gaan 1 of 2 oktober al open. Het feest wordt 's avonds op 2 oktober ingeluid met de taptoe: een optocht van vele Leidse verenigingen. De gehele viering is in Leiden en omstreken live op de radio te beluisteren. Traditioneel wordt op 3 oktober in Leiden hutspot met klapstuk of rookworst gegeten. echter is de hutspot die wij vandaag de dag eten niet meer zoals het originele recept uit 1574, toen bestond de hutspot uit; Pastinaken, Wortelen, Witte bonen en Uien. Het vlees dat door de hutspot ging laten we maar even voor wat het is.

Tijdens de 350-ste viering van Leidens Ontzet op 3 oktober 1924 onthulde Koningin Wilhelmina een monument ter ere van de helden van 1574. Het monument aan het Plantsoen draagt de beeltenissen van Prins Willem van Oranje, Jan van Hout (stadssecretaris), Jan van der Does (legeraanvoerder) en Lodewijk van Boisot (geuzenvlootadmiraal).

Optocht[bewerken]

De optocht op 3 oktober heeft elk jaar een thema. Dat thema is een leidraad voor de aankleding van de wagens en de stoet. De thema's weerspiegelen uiteraard de tijdgeest. Enkele voorbeelden: Oosterse optocht (1935), Grote bedrijfsparade (1950), Het domein van de vrouw (1960), Europa in harmonie (1992), Grenzeloos feesten (2010) en Hollandsch Glorie (2013).

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]