Guatemala-Stad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Guatemala
Ciudad de Guatemala
Gemeente in Guatemala Vlag van Guatemala
Guatemala-Stad
Guatemala-Stad
Situering
Departement Guatemala
Coördinaten 14° 38′ NB, 90° 31′ WL
Algemeen
Oppervlakte 996 km²
Inwoners (2017) 994.604[1]
(999 inw./km²)
Hoogte 1500 m
Foto's
Het nationaal cultuurpaleis
Het nationaal cultuurpaleis
Portaal  Portaalicoon   Noord-Amerika

Guatemala-Stad (Spaans: Ciudad de Guatemala, volledige naam: La Nueva Guatemala de la Asunción) is de hoofdstad van het gelijknamige departement en van het gelijknamige land. Ze heeft een bevolking van 995.000 mensen (2,8 miljoen met voorsteden). Guatemala-Stad is al meer dan 200 jaar de onbetwiste administratieve, economische en culturele hoofdstad van het land. Agrarische handelsproducten: koffie, zeep en bananen. Met de ligging op 1.500 m boven zeeniveau is het de hoogste hoofdstad van Centraal-Amerika. De stad groeit exponentieel: werkzoekenden komen uit de omringende steden en dorpen toegestroomd. Guatemala-Stad is gelegen in een vallei in het zuiden van het land, waardoor luchtvervuiling vaak in de stad blijft hangen.

Geschiedenis[bewerken]

De restanten van Mayastad Kaminaljuyu bevinden zich binnen de stadsgrenzen. In de beginperiode van de Spaanse kolonisatie was het een kleine stad genaamd El Carmen. Toen een aardbeving Antigua Guatemala, de voormalige hoofdstad van Guatemala, in 1775 vernietigde, werd de hoofdstad door de Spanjaarden verplaatst naar het hedendaagse Guatemala-Stad. Vele kunstschatten uit de kerken van Antigua zijn toen verplaatst naar de nieuwe kerken in Guatemala-Stad. Ook werd er meteen een universiteit gebouwd. In de 19e eeuw was de stad de hoofdstad van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika. Tussen 1830 en 1976 is Guatemala-Stad vier keer door een zware aardbeving getroffen. Als gevolg hiervan zijn gebouwen met meer dan twee etages verboden.

De huidige burgemeester van de stad is voormalig president Álvaro Arzú.

Natuurrampen[bewerken]

De locatie is niet gevrijwaard van de aardbevingen, in 1976 is er grote schade aangericht met vele slachtoffers tijdens een zware aardbeving. Verder bevindt zich in het zuiden ook de actieve vulkaan Pacaya. Bij zware uitbarstingen kan het vliegverkeer hinder ondervinden. In 2007 en in 2010 ontstonden midden in de stad enorme diepe gaten, lijkend op zinkgaten.

Guatemala-Stad met de vulkanen Agua, Fuego en Acatenango op de achtergrond
Kathedraal van Guatemala

Indeling[bewerken]

De stad is ingedeeld in zones (Sp: zona) welke vaak een schaakbordpatroon hebben. Zone 1 is het historische centrum met de kathedraal, het Nationaal Paleis en diverse bezienswaardigheden. In zone 10 bevinden zich de meeste ambassades, dure winkels en bedrijven. Het vliegveld La Aurora ligt in zone 13 in het zuiden van de stad op ongeveer 5 km van het centrum.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Belangrijke bezienswaardigheden van de stad zijn:

  • Museum Popol Vuh (grote verzameling Maya-oudheden),
  • Museum voor Moderne Kunst,
  • Museum Ixchel (verzameling Mayakleding en -stoffen),
  • Museum Miraflores (met opgravingen uit Kaminaljuyu),
  • Palacio Nacional,
  • Kerk van La Merced (met kapel voor Sint Judas),
  • Dierentuin van La Aurora.

Misdaad[bewerken]

De stad heeft een buitengewoon slechte reputatie op het gebied van veiligheid. In bepaalde zones vinden regelmatig moorden plaats die vaak te maken hebben met de bendes (maras). Zakkenrollers komen veel voor, ook in het openbaar vervoer van de stad.

Zustersteden[bewerken]

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]