Guatemala-Stad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Guatemala
Ciudad de Guatemala
Gemeente in Guatemala Vlag van Guatemala
Guatemala-Stad (Guatemala)
Guatemala-Stad
Situering
Departement Guatemala
Coördinaten 14° 38′ NB, 90° 31′ WL
Algemeen
Oppervlakte 996 km²
Inwoners
(2017)
994 604[1]
(999 inw./km²)
Hoogte 1500 m
Foto's
Guatemala-Stad
Guatemala-Stad
Portaal  Portaalicoon   Noord-Amerika

Guatemala-Stad (Spaans: Ciudad de Guatemala, volledige naam: La Nueva Guatemala de la Asunción) is de hoofdstad van het gelijknamige departement en van het gelijknamige land met een totale bevolking van 995 000 mensen (2,8 miljoen inclusief voorsteden). De stad is al meer dan 200 jaar de onbetwiste administratieve, economische en culturele hoofdstad van het land met agrarische handelsproducten zoals koffie, zeep en bananen. Met de ligging op 1 500 m boven zeeniveau is het de hoogste hoofdstad van Centraal-Amerika. De stad groeit exponentieel: werkzoekenden komen uit de omringende steden en dorpen toegestroomd. De stad ligt in een hooggelegen vallei, waardoor luchtvervuiling vaak in de stad blijft hangen. De huidige burgemeester van de stad is Ricardo Quiñones, in 2018 aangetreden als opvolger van voormalig president Álvaro Arzú.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De restanten van Mayastad Kaminaljuyu bevinden zich binnen de stadsgrenzen. In de beginperiode van de Spaanse kolonisatie was het een kleine stad genaamd El Carmen. Toen een aardbeving Antigua Guatemala, de voormalige hoofdstad van Guatemala, in 1775 vernietigde, werd de hoofdstad door de Spanjaarden verplaatst naar het hedendaagse Guatemala-Stad. Vele kunstschatten uit de kerken van Antigua zijn toen verplaatst naar de nieuwe kerken in Guatemala-Stad. Ook werd er meteen een universiteit gebouwd. In de 19e eeuw was de stad de hoofdstad van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika.

Instellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Guatemala-stad huisvest naast allerlei andere overheidsinstellingen ook de grootste universiteit, de Universidad de San Carlos, in 1676 gesticht in de toenmalige hoofdstad, Santiago de los Caballeros (Antigua). Van na 1960 dateren enkele andere belangrijke, particuliere universiteiten: de Universidad Rafael Landívar, Universidad Francisco Marroquín, en Universidad del Valle.

Guatemala-Stad met de vulkanen Agua, Fuego en Acatenango op de achtergrond
Kathedraal van Guatemala

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De stad is ingedeeld in zones (Spaans: zona) welke vaak een schaakbordpatroon hebben. Zone 1 is het historische centrum met de kathedraal, het Nationaal Paleis en diverse bezienswaardigheden. In zone 10 bevinden zich de meeste ambassades, dure winkels en bedrijven. Het vliegveld La Aurora ligt in zone 13 in het zuiden van de stad op ongeveer 5 km van het centrum. De stad heeft een buitengewoon slechte reputatie op het gebied van veiligheid. In bepaalde zones vinden regelmatig moorden plaats die vaak te maken hebben met de bendes (maras). Zakkenrollers komen veel voor, ook in het openbaar vervoer van de stad.

Geologie[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1830 en 1976 is Guatemala-Stad vier keer door een zware aardbeving getroffen. Als gevolg hiervan zijn gebouwen met meer dan twee etages verboden. Ten zuiden van de stad bevindt zich de actieve vulkaan Pacaya. Bij zware uitbarstingen kan het vliegverkeer hinder ondervinden. In 2007 en in 2010 ontstonden midden in de stad enorme diepe gaten, lijkend op zinkgaten.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijke bezienswaardigheden van de stad zijn:

  • Museum Popol Vuh (grote verzameling Maya-oudheden)
  • Nationaal Museum voor Antropologie en Etnologie
  • Museum voor Moderne Kunst (met o.a. werk van Carlos Mérida}
  • Museum Ixchel (verzameling traditionele Mayakleding en -stoffen)
  • Museum Miraflores (met het weinige dat van Kaminaljuyu is overgebleven)
  • Palacio Nacional
  • Kerk van La Merced (met kapel voor Sint Judas)
  • Dierentuin bij La Aurora

Zustersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende inwoners van Guatemala-Stad[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Guatemala City van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.