Naar inhoud springen

Verenigde Staten van Centraal-Amerika

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Republica Federal de Centro America
 Eerste Mexicaanse Keizerrijk 1823 – 1839 Guatemala 
El Salvador 
Honduras 
Nicaragua 
Costa Rica 
Vlag van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika Wapen van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika
(Details) (Details)
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Guatemala-Stad
Oppervlakte ± 450.000²
Talen Spaans en indiaanse talen
Religie(s) Rooms-katholiek
Munteenheid Peso
Regering
Regeringsvorm Federale republiek
Staatshoofd President

De Verenigde Staten van Centraal-Amerika (1823–1839, vanaf 1825 de Federale Republiek van Centraal-Amerika geheten) is een historisch land in Centraal-Amerika. Het werd in 1823 gevormd naar Amerikaans model. De natie bestond uit de staten Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua en Costa Rica. Op 5 juni 1838 kwam daar Los Altos (met als hoofdstad Quetzaltenango en een gebied bestrijkend dat nu in Chiapas in Mexico ligt) bij.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Midden-Amerikaanse liberalen hadden de hoop dat de Federatie zou uitgroeien tot een moderne democratische staat, die economisch tot opbloei zou komen dankzij handelsroutes tussen de oceanen aan weerszijden van het gebied. Deze hoop is zichtbaar in de vlaggen van de betrokken landen: ze vertonen een witte band tussen blauwe stroken hetgeen het land tussen de oceanen representeert.

In de praktijk stuitte de Federatie op talloze problemen. Het liberale project stuitte op verzet van conservatieven en van welgestelde landeigenaren. Bovendien was de infrastructuur wat betreft transport en communicatie zeer slecht.

De meeste inwoners hadden geen enkele binding met de Federatie. Al snel braken er conflicten uit tussen de betrokken landen. De instabiliteit, die door de Federatie eerder veroorzaakt dan voorkomen werd, belemmerde juist de gewenste economische voorspoed. De aanleg van een kanaal tussen de oceanen, waar het gebied veel economisch profijt van zou kunnen trekken, was door de verdeeldheid niet mogelijk.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De Verenigde Staten van Centraal-Amerika bestonden uit vijf en vanaf 1838 zes deelstaten:

Andere federaties in Latijns-Amerika[bewerken | brontekst bewerken]

Er hebben in Latijns-Amerika meerdere soortgelijke projecten plaatsgevonden, zoals de Confederatie van Peru en Bolivia en Groot-Colombia.
De Zuid-Amerikaanse Statengemeenschap, opgericht in 2004, is een nieuwere poging om toch te komen tot meer samenwerking in de regio. Anders dan bij de eerdere pogingen, die allen mislukten, blijft de soevereiniteit bij deze statengemeenschap uitdrukkelijk bij de verschillende staten.

Nationale feestdagen[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige staten Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua vieren op dezelfde datum hun nationale feestdag, ter herinnering aan de Centraal-Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring in september 1821, waarbij deze staten zich losmaakten van Spanje (de definitieve onafhankelijkheid van Mexico volgde pas in 1823).