Mosoel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mosoel
Plaats in Irak Vlag van Irak
Mosoel
Mosoel
Situering
Provincie Ninawa
Coördinaten 36° 20' NB, 43° 7' OL
Algemeen
Inwoners (1987) 664.221
Foto's
Tigris river Mosul.jpg
De Tigris bij Mosoel
Portaal  Portaalicoon   Azië

Mosoel of Mosul (Syrisch: ܡܘܨܠ, Arabisch: الموصل, Al Mawsil, Koerdisch: Mûsil) is de op twee na grootste stad van Irak, gelegen in het noorden van het land, nabij de grens met Turkije. In 1987 woonden er 664.221 mensen. De stad ligt op de rechteroever van de Tigris, waarin stroomopwaarts de Mosoeldam ligt.

De bevolking is overwegend Arabisch, maar de omgeving wordt vooral door Koerden bewoond. Mosoel stad ligt juist buiten de autonome Koerdische regio in Noordoost-Irak. Op religieus gebied is de stad van belang als het historische centrum van het nestorianisme, een Oriëntaals-orthodoxe Kerk. Er zijn ook aanhangers van andere oosterse kerken, en moslims, de laatsten die hen getalsmatig overvleugelen.

Ghazi al-Yawar, interim-president van Irak van juni 2004 tot april 2006, is afkomstig uit Mosoel.

Geschiedenis[bewerken]

De stad ontwikkelde zich vanaf de 8e eeuw tot een belangrijk handelscentrum op een kruispunt van belangrijke karavaanroutes. Dat zou het tot de verwoesting door de Mongolen in de 13e eeuw blijven. Later veroverden de Turken de herbouwde stad. Tot 1918 behoorde de stad tot het Ottomaanse Rijk, waarna de Turken en de Britten, die Irak sinds dat jaar als mandaatgebied beheerden, nog tot 1926 twistten over de stad. In de Vrede van Lausanne (1923) was de status van Mosoel niet opgenomen. In 1926 deed Turkije formeel afstand van Mosoel. Kort daarna werden de belangrijke olievelden rond de stad ontdekt, die haar tot op vandaag een grote strategische betekenis geven.

Vanouds staat Mosoel bekend om zijn wol- en katoenproductie: mousseline is naar Mosoel genoemd. Verder produceert de omgeving van Mosoel sinds mensenheugenis albast.

Aan de overkant van de Tigris liggen de ruïnes van de Assyrische hoofdstad Ninive.

Geboren[bewerken]

Overleden[bewerken]