Chaldeeuws-Katholieke Kerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chaldeeuws-Katholieke Kerk
ܥܕܬܐ ܟܠܕܝܬܐ ܩܬܘܠܝܩܝܬܐ
Het wapen van de Chaldeeuws-Katholieke Kerk
Indeling
Moederkerk Syrische Kerk
Stichtingsjaar 1552
Oprichter Johannes Sullaqa
Autocefaal of autonoom autonoom
Kerkleiding
Hoofd Louis Raphaël I Sako
Titel hoofd Patriarch van Bagdad van de Chaldeeërs
Zetel Bagdad, Irak
Kenmerken
Liturgie Chaldeeuws
Liturgische taal Syrisch
Kalender gregoriaans
Reikwijdte
Aantal gelovigen 1.500.000[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Chaldeeuws-Katholieke Kerk (Syrisch: ܥܕܬܐ ܟܠܕܝܬܐ ܩܬܘܠܝܩܝܬܐ, ʿīdtha kaldetha qāthuliqetha; Arabisch: الكنيسة الكلدانية, al-kanīsä 'l-kaldāniyyä; Latijn: Ecclesia Chaldaeorum Catholica) behoort tot de oosters-katholieke kerken. Ze vindt haar oorsprong in de Oude Kerk van het Oosten en volgt de Chaldeeuwse ritus. De liturgische taal is Arabisch en Aramees. Deze kerk gebruikt de gregoriaanse kalender.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1552 koos een groep nestoriaanse christenen Johannes Sullaqa, een kloosteroverste, tot patriarch. Alzo keerden ze zich af van Simon IX Denkha, de regerende nestoriaanse patriarch. De reden daartoe was dat zij niet akkoord gingen met het beginsel van de erfelijke overdracht van het patriarchaat.

Sullaqa begaf zich naar Rome en sloot zich aan bij de leer van de Katholieke Kerk. Hij was de eerste van een reeks patriarchen die door Rome erkend werden. De Chaldeeuwse christenen behielden hun eigen liturgie, maar verlieten de theorieën van Nestorius.

Gaandeweg sloot een groot deel van de nestorianen zich aan bij de Katholieke Kerk. Tegenwoordig is de Chaldeeuwse Kerk in Irak groter dan de oorspronkelijke Kerk van het Oosten. Vanaf het begin had de Chaldeeuwse Kerk vooral aanhang in de gebieden waar de christenen naast het oorspronkelijke Aramees ook Arabisch spraken en dat weerspiegelt zich in de situatie van vandaag.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige patriarch is Louis Raphaël I Sako, patriarch van Bagdad van de Chaldeeërs (sinds 2013). Het patriarchaat is gevestigd in Bagdad. De naam van het patriarchaat luidde tot 19 februari 2022 patriarchaat van Babylon van de Chaldeeërs.

De kerk telt in totaal ongeveer 1,5 miljoen gelovigen.[1] Het merendeel van de Chaldeeërs woont in Irak en in de Verenigde staten. In Irak zijn vijf aartsbisdommen en vijf bisdommen.

De rest van Chaldeeuwse christenen woont in de diaspora onder meer in Iran, Syrië, Libanon, Egypte, Turkije, de Verenigde Staten, Europa, Canada en Australië.

Er zijn drie aartsbisdommen in Iran, één in Syrië, één bisdom in Libanon, één in Egypte, één aartsbisdom in Turkije, twee bisdommen in de Verenigde Staten en één bisdom in Australië.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Chaldeeuwse christenen in België[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Arameeërs in België voor nadere informatie over dit onderwerp.

In Mechelen, Antwerpen, Luik, Brussel en Wachtebeke zijn er Chaldeeuwse gemeenschappen. Ze werden over België verspreid als gevolg van de eerste spreidingsplannen (1985).[2] Chaldo-Arameeërs spreken Aramees.[3] Aramees is de taal die Jezus sprak.[4]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Chaldean Catholic Church van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.