Oude Kerk van het Oosten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oude Kerk van het Oosten
Indeling
Moederkerk Assyrische Kerk van het Oosten
Stichtingsjaar 1968
Oprichter Thoma Darmo
Autocefaal of autonoom Autocefaal
Kerkleiding
Hoofd Mar Yakoob III Danil
Titel hoofd Katholikos-Patriarch van de Kerk van het Oosten
Zetel Bagdad, Irak
Kenmerken
Liturgie Chaldeeuws
Liturgische taal Syrisch
Kalender Juliaans
Reikwijdte
Territorium Irak
Territorium buiten de grenzen Syrië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland, Denemarken, Australië, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten, Canada, India, Jordanië
Aantal gelovigen 100.000
Bisschoppen 8
Bisdommen 13
Website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oude Kerk van het Oosten (Syrisch: ܥܕܬܐ ܥܬܝܩܬܐ ܕܡܕܢܚܐ, 'Idta 'atiqta dmadenkha; Arabisch: كنيسة المشرق القديمة, Kanisa al-masjraq al-qadima) is een autocefale niet-chalcedonische kerk. Zij volgt de vroegchristelijke traditie van het nestorianisme. De geschiedenis van de kerk gaat terug tot het bisdom van Seleucia-Ctesiphon. De kerk gebruikt de Chaldeeuwse liturgie en als liturgische taal het Syrisch.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Oude Kerk van het Oosten is gesticht in 1968 door Thoma Darmo, nadat zij zich in 1964 had afgescheiden van de Assyrische Kerk van het Oosten. Aanleiding voor het schisma was dat de Assyrische Kerk over ging op het gebruik van de gregoriaanse kalender. Zij die dit weigerden en trouw wilden blijven aan het gebruik van het traditionele juliaanse kalender, die 13 dagen achter loopt op de gregoriaanse kalender, vormden een oppositie tegen de Assyrische Kerk. Het gevolg was dat er een nieuwe kerkgemeenschap ontstond in Bagdad.

De nieuw gevormde kerkgemeenschap koos Thoma Darmo, haar oprichter, als haar katholikos-patriarch, terwijl Shimon XXIII de officiële kerkleider van de Assyrische Kerk bleef. Na Darmo's dood in 1969, volgde Addai II hem in februari 1970 op als katholikos van de Oude Kerk van het Oosten. Na diens overlijden op 11 februari 2022 werd in juni 2022 Mar Yakoob III Danil tot patriarch gekozen.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk is verdeeld in verschillende metropoliën en bisdommen::

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]