Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk
De Enda Mariamkerk (voorgrond) in Asmara
Indeling
Moederkerk Ethiopisch-Orthodoxe Tewahedo Kerk
Stichtingsjaar 1993
Autocefaal of autonoom Autocefaal
Kerkleiding
Hoofd vacant
Titel hoofd Patriarch van de Orthodoxe Tewahedo Kerk in Eritrea
Zetel Asmara, Eritrea
Kenmerken
Liturgie Alexandrijns
Liturgische taal Ge'ez
Kalender Juliaans
Reikwijdte
Aantal gelovigen 2.000.000[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk (Ge'ez: ተዋሕዶ , tawāhidō) is een van de oriëntaals-orthodoxe kerken. De kerk is gevestigd in Eritrea.

"Tewahedo" is Ge'ez voor "een wezen dat een eenheid vormt". Het woord is afgeleid van het Arabische tawhid en verwijst naar het miafysitisme, de christologie van de oriëntaals-orthodoxe kerken. Dit betekent dat de Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk, net zoals de Ethiopisch-Orthodoxe Tewahedo Kerk en vele andere christelijke kerken, de tweenaturenleer van Jezus aanhangt. Deze leer houdt in dat Jezus zowel volledig goddelijk als volledig menselijk is en dat deze beide naturen ongescheiden en onvermengd zijn.

De Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk is nauw verwant aan de Koptisch-Orthodoxe Kerk, waar ze oorspronkelijk van afstamt. Ze maakte tot 1993 deel uit van de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. Net zoals in deze kerk maakt de Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk gebruik van de Alexandrijnse liturgie en is het Ge'ez de taal die in de liturgie gebruikt wordt.

Aan het hoofd van de kerk staat een patriarch, die de eretitel 'Abuna' draagt. 'Abuna ' betekent in het Amhaars en het Tigrinya 'onze vader'. Deze titel wordt gebezigd voor een bisschop in de Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk, alsook in de Ethiopisch-Orthodoxe Tewahedo Kerk.

Na het overlijden op 21 december 2015 van de in 1935 geboren vorige en vierde patriarch, Abune Dioskoros, was er tijdelijk geen patriarch. Sinds 13 juni 2021 was Abune Qerlos I (geboren in 1928) de vijfde patriarch van de Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk. Querlos (Cyril) overleed echter op 2 december 2022.

Dioskoros en Qerlos werden beiden aangesteld onder de Eritrese dictatuur van president Isais Afewerki. Zij namen de plaats in van de door de Heilige Synode gekozen derde patriarch, Abune Antonios. Antonios werd in 2006 illegaal en met geweld afgezet door de Eritrese regering. Sinds 2007 staat hij onder huisarrest. Door de achterban wordt hij beschouwd als de ware patriarch.[2] De kerk telt circa 2.000.000 gelovigen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]