Brunch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brunchbuffet met veel fruit

Brunch is een combinatie van een laat ontbijt en een vroege middagmaaltijd.

Het woord stamt uit het Engels en is samengesteld (een portmanteau) uit breakfast (ontbijt) en lunch. De historie van het woord brunch is niet precies bekend; mogelijk kwam het reeds in de 17de eeuw voor. Een brunch wordt soms op zaterdagochtend, maar bijna uitsluitend op zondagochtend georganiseerd. In restaurants wordt de brunch meestal vanaf 10 à 11 uur 's ochtends aangeboden, maar over het algemeen is ook een latere maaltijd die het ontbijt en de lunch combineert een brunch te noemen.

Al naargelang de grootte van de brunch, zal de hoeveelheid en het aantal soorten voedingsmiddelen evenredig zijn. Vaak zijn minimaal aanwezig: diverse soorten brood, zoals croissants, harde broodjes, suikerbrood, krentenbrood, melk, thee of koffie en sinaasappelsap, yoghurt of kwark, kaas, boter, (gekookte) eieren, vleeswaren zoals rosbief, paté en ham, zoet beleg zoals jam, honing en hagelslag. Bij een brunch worden zowel koude als warme gerechten geserveerd.

Soms organiseert men een brunch voor een bijzondere gelegenheid met een speciaal gedekte tafel, kunstig gevouwen, in kleur harmoniërende servetten en speciaal servies met luxe bestek.

Zie ook[bewerken]