Avondmaaltijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De boneneter

De avondmaaltijd of avondeten is vaak de hoofdmaaltijd, dat wil zeggen de belangrijkste maaltijd van de dag.

De andere twee maaltijden per dag zijn het ontbijt en de middagmaaltijd die vaak een meer eenvoudige invulling hebben. De avondmaaltijd vindt meestal plaats aan het eind van de dag, zo tussen 5 en 8 uur.

Bij de avondmaaltijd heeft men vaak een grotere variatie aan voedsel en eet men vaak in gezelschap van gezinsleden, of andere familieleden en/of vrienden. Een uitgebreid avondmaal bestaat van oudsher meestal uit een voorgerecht, een hoofdgerecht, en een nagerecht met de volgende invulling:

In de praktijk is de dagelijkse avondmaaltijd vaak eenvoudiger van invulling. Tijdens de bereiding van het avondmaal wordt idealiter getracht rekening te houden met de schijf van vijf om een gezond en gebalanceerd maal te bereiden.

Diner[bewerken]

Avondmaal, door Lucas Cranach

In sommige gevallen gebruikt men voor de avondmaaltijd de term diner. Een diner is uitgebreider dan de doorsnee avondmaaltijd en wordt verdeeld in gangen. Het diner vindt meestal plaats met meerdere mensen, heeft vaak een feestelijk karakter. Soms begint een diner al in de late middaguren. Er wordt doorgaans meer tijd besteed om het maal te nuttigen. De locatie kan ook buitenshuis plaatsvinden. Wordt er tijdens het diner de gelegenheid geboden om te dansen, dan spreekt men van een diner dansant. Een officieel diner dat door een staatshoofd wordt gegeven, noemt men een staatsdiner of staatsbanket; alleen genodigden mogen hieraan deelnemen. Vaak wordt bij een staatsbezoek een staatsdiner aangeboden.

Hoofdmaaltijd[bewerken]

Hoewel tegenwoordig de avondmaaltijd meestal ook de hoofdmaaltijd is - dat wil zeggen het belangrijkste maal van de dag - is en was dit niet altijd het geval. Het tijdstip waarop de hoofdmaaltijd plaatsvindt verschilt van land tot land en kan door de eeuwen heen in een land ook veranderen.

In landen als Nederland en België was in het verleden de hoofdmaaltijd vaak (en nu ook nog) rond het middaguur. Het vaak lichamelijk zware agrarische werk vereiste een goede, gezonde en volledige maaltijd. Op sommige plaatsen wordt hierdoor het avondmaal nu nog vaak het middageten (of kortweg de middag) genoemd. De homo industrialis heeft, gedwongen door zijn werk, zijn maaltijdpatroon moeten aanpassen naar een snel en licht ontbijt en lunch en dientengevolge naar een uitgebreidere avondmaaltijd als hoofdmaaltijd.

In landen zoals Duitsland is het gebruikelijk om de warme hoofdmaaltijd als middagmaal te nuttigen. Dit met de achterliggende gedachte, dat men de energie 's middags voor het werken nodig heeft. 's Avonds wordt dan meestal voor een broodmaaltijd gekozen.

In Zuid-Europese landen vindt vaak veel later op de avond dan in de Lage Landen de hoofdmaaltijd plaats omdat het vaak veel te warm is om in het midden van een hete dag een zwaar maal te nuttigen.

Kerstdiner[bewerken]

Een kerstdiner is vaak een speciaal en uitgebreider diner met kerstmis dat gehouden wordt op kerstavond, eerste kerstdag en/of tweede kerstdag. Vaak met familie of goede vrienden.

Zie ook[bewerken]