Hagelslag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hagelslag
Hagelslag
Land Vlag van Nederland Nederland
Bedenker Erven H. de Jong[bron?] of B.E. Dieperink (Venco)
Varianten Chocoladehagel (puur, melk, wit)
Vruchtenhagel
Anijshagel
Gang Ontbijt of lunch
Gegeten met Boterham
Boter
Energie 69 kcal per portie (15 gram)
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Hagelslag is een soort broodbeleg dat bestaat uit kleine korrels die aan hagel doen denken. Hagelslag kan direct uit de verpakking op een boterham of ander baksel gestrooid worden, meestal nadat er eerst een laagje boter of margarine aangebracht is. Het is buiten Nederland, België, Indonesië en Suriname vaak moeilijk of niet als zodanig te verkrijgen. In andere landen wordt een op het broodbeleg gelijkend product vaak aangeboden als taartversiersel.

Hagelslag op een boterham

Alleen hagelslag die ten minste 32% cacao bevat, mag chocoladehagelslag genoemd worden.[1][2] Hagelslag die minder cacao bevat, wordt cacaofantasie of boterhamkorrels genoemd. Deze hagelslag bevat dus minder cacao maar meer suiker dan normale chocoladehagelslag, waardoor hij minder goed smelt maar daarom wel goedkoper is. Chocoladehagelslag is onder meer te verkrijgen met de smaak van melkchocolade, pure chocolade en een mix van pure en witte chocolade. Niet-chocoladehagelslag is verkrijgbaar met anijssmaak (anijshagel) en vruchtensmaak (vruchtenhagel).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vraagteken Er wordt getwijfeld aan de juistheid van het volgende gedeelte
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: In drie paragrafen wordt gesproken over "voor het eerst" zonder duidelijk onderscheid

De oudste hagelslag was een witte variant, zonder chocolade. Deze was waarschijnlijk vanaf het begin van de 20e eeuw te koop[3].

In 1908 verscheen de eerste advertentie voor hagelslag van de firma G. van Voornveld & Co (later afgekort als Venco) te Amsterdam.[4]

Chocoladefabriek Erven H. de Jong uit Wormerveer bracht rond maart 1913 voor het eerst hagelslag op de markt[5] maar al snel gingen andere fabrikanten het product namaken onder de naam chocoladekorrels of chocoladestrooisel of chocolade-hagelkorrels, omdat 'hagelslag' in combinatie met 'chocolade' in maart 1913 was gedeponeerd door Erven H. de Jong.[6]

Rond 1919 bedacht B.E. Dieperink, directeur van de (drop)fabriek Venco, dat witte broze korrels met een anijssmaak misschien als broodbeleg zouden kunnen dienen. Volgens een bericht van het Amsterdams stadsarchief kwam hij op een gure herfstdag, toen het buiten hagelde, op dit idee. Zo ontstond de eerste hagelslag.[7] De firma Venco leverde dit product vervolgens aan banketbakkers en kruideniers.

Chocoladehagelslag werd voor het eerst gemaakt in 1936 door de chocoladefabrikant Venz, die chocolade als broodbeleg uit ging brengen. Dit product, bestaande uit kleine langwerpige korrels, werd chocoladehagel genoemd. De naam hagelslag was als merk vastgelegd door de firma Venco. Zodoende staat ook nu nog bij vele merken en op de oudere verpakkingen van Venz, de naam chocoladehagel op de verpakking. In België wordt deze hagelslag in de volksmond ook muizenstrontjes genoemd.

Zie de categorie Sprinkles van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zoek hagelslag op in het WikiWoordenboek.