Peuterspeelzaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jong kind kijkt in boek.

Een peuterspeelzaal is in Nederland een schoolachtige opvang waar kleine kinderen van twee of drie jaar enige uren per week kunnen verblijven onder leiding van een of twee volwassenen. De inschrijving bij een peuterspeelzaal is volkomen facultatief.

De Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen definieert:

Peuterspeelzaalwerk is de verzorging, de opvoeding en het bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, uitsluitend bestemd voor kinderen vanaf de leeftijd van twee jaar tot het tijdstip waarop die kinderen kunnen deelnemen aan het basisonderwijs.

Een peuterspeelzaal is een voorziening waar peuterspeelzaalwerk plaatsvindt, anders dan gastouderopvang of kinderopvang in een kindercentrum.

Kinderopvangtoeslag wordt alleen verstrekt voor peuterspeelzaalwerk in een kindercentrum (zie de afbakening).

Doel[bewerken]

De filosofie achter dit soort instituten is grofweg dezelfde als die achter de kleuterschool: kinderen aan de school laten wennen door hen bij elkaar in klassen te zetten, en hen tegelijkertijd, door hen veel te laten spelen, niet van hun eigen wereld te doen vervreemden of een weerzin tegen de school te doen ontwikkelen. Het voornaamste dat kinderen aldaar leren, is met anderen samenwerken en naar de leerkracht luisteren. Uiteraard staat ook de ontwikkeling van de taal en het tellen hoog in het vaandel. Het beroep van peuterleid(st)er vereist dan ook heel andere vaardigheden dan enig ander onderwijzersvak.

Vervolg[bewerken]

Een kind moet de peuterspeelzaal doorgaans verlaten als het vier wordt. Kinderen mogen vanaf 4 jaar naar de basisschool.

Vlaanderen[bewerken]

Omdat in Vlaanderen de kleuterschool start vanaf 2 jaar en zes maanden, bestaat geen afzonderlijk systeem van peuterspeelzalen.