Aad van den Heuvel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aad van den Heuvel
Aad van den Heuvel presenteert Brandpunt (1968)
Aad van den Heuvel presenteert Brandpunt (1968)
Achtergrondinformatie
Naam Aad van den Heuvel
Geboren 28 juni 1935
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Media

Aad van den Heuvel (Rotterdam, 28 juni 1935) is een Nederlandse oud-journalist, programmamaker en schrijver.

Levensloop[bewerken]

Van den Heuvel werd geboren in Rotterdam. Na het bombardement op Rotterdam kwamen zijn ouders in Sliedrecht terecht, waar hij opgroeide in een dijkhuis aan de Merwede.[1] Hij volgde de HBS en studeerde voor sportleraar, maar hij werd ten slotte freelance sportverslaggever voor diverse kranten. In 1959 kwam hij bij de KRO langs voor een interview met directeur Jan Castelijns, die in de veronderstelling verkeerde dat Van den Heuvel kwam solliciteren. Hij werd meteen aangenomen. Als naam voor een nieuwe actualiteitenrubriek suggereerde Van den Heuvel Focus. "Mooi", antwoordde Castelijns, "daar maken we Brandpunt van." En Brandpunt was geboren.

Tot 1973 was Van den Heuvel verslaggever en presentator van Brandpunt en bereisde hij in die hoedanigheid de hele wereld. Brandpunt maakte naam met uitgebreide reportages. Verslaggevers waren onder anderen Willibrord Frequin, Ed van Westerloo, Fons de Poel en Ad Langebent.

Na 1973 maakte Van den Heuvel een aantal speciale programma's, zoals de J.C.J. van Speykshow, Cursief en de Alles is Anders-show, later gevolgd door De Ver van mijn Bed-show en KRO's Middageditie. Grote bekendheid bereikte hij eind jaren tachtig met Ook dat nog!. Van den Heuvel was de anchorman van dat humoristische consumentenprogramma, dat verder werd gedragen door Sylvia Millecam, Erik van Muiswinkel, Hans Böhm en Gregor Frenkel Frank.

In 1997 was hij de centrale presentator van het programma De Nieuwsgier van de KRO.[2] Het programma was een samenspel van serieuze interviews, columns en persiflages. Hij werd bijgestaan door Coen van Vrijberghe de Coningh, Wivineke van Groningen, Fred Florusse en Han Oldigs.[3]

Door zijn vele reizen had Van den Heuvel een ruime blik op de wereld gekregen. Hij betreurde dat langere reportages over de derde wereld, zoals hij die voor Brandpunt maakte, steeds minder op televisie te zien waren. Die onvrede motiveerde hem tot het oprichten van De Nieuwe Omroep, die in 2005 een zendmachtiging kreeg, nadat zij met Nutopia was gefuseerd tot Llink. Deze zender ging in 2010 failliet.

Na een lange afwezigheid verscheen Aad van den Heuvel in 2012 in NTR's discussieprogramma De Halve Maan dat hij samen met Naeeda Aurangzeb presenteerde. Het programma liep tot midden 2013.

Op de radio presenteert Van den Heuvel nog wel het programma Blik op morgen en Op de valreep en schrijft hij een wekelijkse column op het blog Broadcast Magazine.

Aad van den Heuvel is sinds 1993 eigenaar en oprichter van Mediaat.

Privé[bewerken]

Van den Heuvel is getrouwd, heeft een zoon en is de vader van televisieverslaggever Caroline van den Heuvel.

Bibliografie[bewerken]