Biafraoorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Biafraoorlog
De onafhankelijke staat Republiek Biafra in juni 1967
Datum 6 juli 1967 - 15 januari 1970
Locatie Nigeria
Resultaat Overwinning voor Nigeria
Strijdende partijen
Nigeria
Verenigde Arabische Republiek (enkel luchtmacht)[1]
Gesteund door:[1][2]
Verenigd Koninkrijk
Sovjet-Unie
Syrië
Soedan
Tsjaad
Niger
Volksrepubliek China
Algerije
Biafra
Benin
Buitenlandse huursoldaten
Gesteund door:[3][4]
Israël
Zuid-Afrika
Rhodesië
Frankrijk
Portugal
Leiders en commandanten
Yakubu Gowon
Murtala Mohammed
Benjamin Adekunle
Olusegun Obasanjo
Gamal Abdel Nasser
Odumegwu Ojukwu
Philip Effiong
Albert Okonkwo
Verliezen
200.000 militaire en burgerlijke slachtoffers 1.000.000 militaire en burgerlijke slachtoffers
Totaal 1-3 miljoen doden

De Biafraoorlog was een burgeroorlog tussen het centrale gezag in Nigeria en de opstandige regio Biafra in de periode 1967-1970. Dit conflict was het resultaat van economische, etnische, culturele en religieuze spanningen tussen de christelijke Igbo en de islamitische Haussa-Fulani. Deze oorlog kwam vooral in het nieuws doordat de burgerbevolking in Biafra werd uitgehongerd. Dit leverde voor het eerst tv-beelden op van een hongerende Afrikaanse bevolking.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

In 1966 waren honderdduizenden Igbo uit het noorden terug naar hun stamland gevlucht na slachtpartijen waarbij duizenden onder hen waren vermoord. Achtergrond van de pogroms was een tribale machtsstrijd tussen politieke elites. Toen de Oost-Nigeriaanse Igbo-gouverneur Chukwuemeka Ojukwu van de centrale regering onvoldoende garanties kreeg ter bescherming van zijn volk, kondigde hij op 30 mei 1967 eenzijdig de onafhankelijkheid van zijn gebied af. Ook onvrede met de administratieve herindeling van de regio speelde hierin mee. De reactie van de federale militaire regering was niet mild: generaal-majoor Yakubu Gowon kondigde de algemene mobilisatie af, liet de oostelijke havens blokkeren en dreigde met zware economische sancties.

Daarop brak een bloedige strijd uit. Owerri en Port Harcourt werden veroverd door de federale troepen en op 22 april 1969 werd de tijdelijke hoofdstad van Biafra, Umuahia, veroverd. Maar in dezelfde maand wist Biafra Owerri te heroveren en de federale troepen op enkele plaatsen terug te dringen. Biafra had een eigen luchtmacht onder leiding van de Zweedse graaf Von Rosen die met kleine vliegtuigjes er een tijd in slaagde de Nigeriaanse olieproductie ernstig te verstoren. Met Britse militaire steun en de levering van vliegtuigen en artillerie door de Sovjet-Unie keerden de krijgskansen definitief.[5] In januari 1970, na tweeënhalf jaar strijd en nadat bemiddelingspogingen hadden gefaald, eindigde de oorlog door capitulatie van Biafra. Een half à twee miljoen Biafranen zijn in moordpartijen en van ontbering omgekomen.[6] Ook waren er bombardementen op burgerdoelwitten door de Nigeriaanse luchtmacht.

Genocide[bewerken | brontekst bewerken]

De Biafranen en hun nageslacht bestempelen de gebeurtenissen als genocide door de toenmalige Nigeriaanse regering, ook al wordt dat niet internationaal erkend.