Kwashiorkor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van hongeroedeem in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Kwashiorkor
Kwashiorkor veroorzaakt haaruitval, oedeem, groeistilstand en gewichtsverlies. Het gefotografeerde kind lijdt ook aan stomatitis dat samen gaat met vitamine B-gebrek
Coderingen
ICD-10 E40, E42
ICD-9 260
DiseasesDB 7211
MeSH D007732
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde
Veel kinderen op deze foto uit een Nigeriaans weeshuis eind 1960 vertonen verschijnselen van ondervoeding, waarvan er vier grijsblond haar hebben als gevolg van kwashiorkor.

Kwashiorkor (ICD-10 E40) is een aandoening bij kinderen, veroorzaakt door een langdurig gebrek aan eiwitten in de voeding. Het is deze aandoening die aanleiding geeft tot het bekende beeld van kinderen met een gezwollen onderbuik en ros haar. Het dient onderscheiden te worden van een andere vorm van ondervoeding, marasmus.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam is afkomstig van een van de Kwa-talen van Ghana. Het betekent "degene die is verwijderd", wat doelt op het oudere kind dat geen borstvoeding meer krijgt wanneer een nieuw kind is geboren. De oudste krijgt dan enkel nog meelpap en knollen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kwashiorkor van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.