Republiek Rhodesië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republic of Rhodesia

Republiek Rhodesië

 Zuid-Rhodesië 2 maart 1970 – 1 juni 1979 Republiek Zimbabwe Rhodesië 
Flag of Rhodesia (1968–1979).svg Coat of arms of Rhodesia.svg
(Details) (Details)
Motto
Sit Nomine Digna (Latijn)

"Moge zij de naam waardig zijn"

Kaart
LocationRhodesia.png
Algemene gegevens
Hoofdstad Salisbury
Oppervlakte 390.580 km²
Bevolking 6.930.000 (1978)
Talen Engels (officieel)
Nat. feestdag 2 maart (Dag van de Republiek)
Volkslied "Voices of Rhodesia"
Munteenheid Rhodesische dollar
Regering
Regeringsvorm Republiek
Staatshoofd President
Regeringsleider premier Ian Smith

De Republiek Rhodesië was een niet-erkende staat in zuidelijk Afrika, gelijkwaardig in territoriale termen met het huidige Zimbabwe. De hoofdstad en zetel van de regering was Salisbury.

De naam Rhodesië verwees naar een Britse kolonie die bestond uit:

In 1963 werd Zambia onafhankelijk. Het Verenigd Koninkrijk wilde ook onafhankelijkheid voor Zuid-Rhodesië met een zwart meerderheidsbestuur. Op 11 november 1965 riep de blanke regering onder leiding van Ian Smith echter eenzijdig de onafhankelijkheid uit van het vroegere Zuid-Rhodesië onder de naam Rhodesië. Het was de bedoeling van Smith om lid te worden van het Britse Gemenebest met koningin Elisabeth II als staatshoofd, maar het Verenigd Koninkrijk erkende de regering van Smith niet. In 1970 werd Rhodesië een republiek.

De Rhodesische republiek werd internationaal niet erkend en was in een burgeroorlog gewikkeld met de marxistische ZANU en ZAPU.

In 1979 werden door de blanke regering algemene verkiezingen toegestaan waarbij ook de zwarte bevolking mocht stemmen. De ZANU en ZAPU mochten echter niet deelnemen aan de verkiezingen. Er kwam een overgangsregering met Abel Muzorewa als premier. Het land kreeg de naam Zimbabwe-Rhodesië. Eind 1979 werd er besloten om de koloniale situatie tijdelijk te herstellen onder een Britse gouverneur. Bij de verkiezingen die in 1980 volgden kregen ZANU en ZAPU het overgrote deel van de zwarte stemmen en werd het land onafhankelijk onder de naam Zimbabwe.