Merho

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robert Merhottein
Merho tijdens de boekenbeurs in Antwerpen (2014)
Merho tijdens de boekenbeurs in Antwerpen (2014)
Algemene informatie
Pseudoniem(en) Merho
Geboren 24 oktober 1948
Geboorteplaats Antwerpen
Land België
Werk
Genre Strips
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Merho is het pseudoniem van Robert Merhottein (Antwerpen, 24 oktober 1948), een Vlaams striptekenaar die vooral bekend is om zijn De Kiekeboes-reeks. Hij is ook ereburger van zijn woonplaats Zoersel.

Vroege carrière[bewerken]

Hij groeide op met dagbladstrips als Suske en Wiske, Piet Pienter en Bert Bibber en Nero. Vandaar dat hij een grote belangstelling kreeg om zelf strips te tekenen.

Later studeerde Merho Toegepaste Grafiek aan de Hogeschool Sint-Lukas in Brussel en legde zich toe op de "klassieke" stripstijl in navolging van grote Vlaamse striptekenaars als Willy Vandersteen, Jef Nys en Marc Sleen.

Zijn eerste gepubliceerde strips waren Comi en Dacske (1964) in een vakblad van de middenstand, en Zoz en Zef in het tijdschrift Jong Caritas (1965).

In 1970 ging hij werken bij Studio Vandersteen, waar hij de volgende zes jaar de Jerom-reeks voor Duitsland in inkt zette. Ook de stripreeks Pats werd hem toebedeeld.

Kiekeboe / De Kiekeboes[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie De Kiekeboes voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kiekeboe is een typische Vlaamse familiestrip die voor het eerst verscheen in Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet op 15 februari 1977. De albums werden destijds op de markt gebracht door uitgeverij J. Hoste. Vanaf album 45 nam de Standaard Uitgeverij de fakkel over. Samen met Jommeke is Kiekeboe tegenwoordig de populairste stripreeks in Vlaanderen. Er verschijnen nog steeds voorpublicaties in de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Zijn dochter, Ine Merhottein, verzorgt vanaf 2013 de inkleuring van de stripreeks.

Onderscheidingen[bewerken]

Trivia[bewerken]