Studio Vandersteen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Studio Vandersteen anno 1995
Studio Vandersteen anno 1985
Achtergevel villa Willy Vandersteen (1995)voor de komst van het kindermuseum. Tegenwoordig bevindt de tekenstudio zich op de eerste verdieping.

Studio Vandersteen is een tekenstudio die door Willy Vandersteen werd opgericht om het groeiend aantal medewerkers aan zijn stripcreaties in onder te brengen, gelegen in Heide-Kalmthout.

Geschiedenis[bewerken]

Al vanaf het begin van zijn carrière had Vandersteen mensen om zich heen die hem hielpen bij het uitwerken van zijn strips. Zijn vrouw hielp al mee met het inkten van zijn tekeningen.

François Joseph Herman was in 1949 een van de eerste medewerkers. Vanaf De mottenvanger verzorgde hij het inkten van de Suske en Wiske-verhalen.

In de loop der jaren volgden meer medewerkers, zoals Karel Verschuere en Karel Boumans, die onder andere meewerkten aan Suske en Wiske, De grappen van Lambik, Bessy, De Rode Ridder en Karl May.

Maar pas in 1959 richtte Vandersteen daadwerkelijk de Studio Vandersteen op. Al snel werkten er meerdere medewerkers aan de verschillende stripcreaties. Er werden nieuwe reeksen gestart, zoals Jerom, Biggles en Safari.

In eerste instantie verzorgde Vandersteen de scenario's en het tekenwerk en liet hij het uitwerken over aan de medewerkers. De meest getalenteerde tekenaars kregen na verloop van tijd meer invloed op een reeks en soms werden ze de hoofdauteur van de reeks. Vandersteen kon zich dan weer gaan toeleggen op een nieuwe reeks.

Zo kreeg Karel Biddeloo de strip De Rode Ridder onder zijn hoede en Paul Geerts de bekendste reeks, Suske en Wiske. Zelf kon hij weer nieuwe reeksen bedenken, zoals Robert en Bertrand, Pats/Tits en De Geuzen.

Tegenwoordig is het Suske en Wiske-Kindermuseum ernaast gevestigd.

Medewerkers[bewerken]

Hieronder volgt een lijst van medewerkers die in dienst zijn of waren van de Studio, of die meegewerkt hebben aan verhalen van de Studio.

Externe link[bewerken]