Mike van Diem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mike van Diem
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Mike van Diem
Geboren 12 januari 1959
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mike van Diem (Druten, 12 januari 1959) is een Nederlandse regisseur en scenarioschrijver. Hij won in 1998 een Oscar voor de beste buitenlandse film voor zijn film Karakter. In 2015 verscheen zijn tweede bioscoopfilm De surprise. Van Diem houdt zich hiernaast vooral bezig met het regisseren van reclamefilms voor televisie.

Levensloop[bewerken]

Van Diem werd geboren in Druten, maar groeide op in Sittard, in de villawijk die later figureerde als decor van Flodder. Zijn vader is te zien in deze film tijdens de titelsequentie (man bij de Ferrari) als de familie Flodder de wijk voor het eerst binnenrijdt. Van Diem is de middelste van drie broers. Hij studeerde in Utrecht, en werd lid bij studentenvereniging CS Veritas. Na een lange studententijd slaagde hij in 1989 voor de Nederlandse Film en Televisie Academie.

Zijn examenfilm was Alaska met in de hoofdrol Coen van Vrijberghe de Coningh (tevens de muziekcomponist van de film), Maeve van der Steen en Willem Nijholt. De film kreeg een Gouden Kalf (uit handen van Huub Stapel). Het was de eerste studentenfilm die deze prijs won. Een jaar later won de film in Los Angeles de ‘Student Academy Award’.

In de jaren 90 regisseerde Van Diem een zevental afleveringen van de advocatenserie Pleidooi. Voor de aflevering 'Noodweer' werkt hij wederom samen met Van Vrijberghe de Coningh. Voor de televisieserie Flodder, waarin Van Vrijberghe de Coningh een hoofdrol speelde, leverde Van Diem het idee voor het scenario van de aflevering Soldaat Kees uit 1993.

In 1997 maakte hij in samenwerking met First Floor Features de film Karakter. Zowel het scenario als de regie werd door Van Diem gedaan. In maart 1998 won de film een Oscar in de categorie niet-Engelstalig. Van Diem droeg de prijs op aan Coen van Vrijberghe de Coningh die in november 1997 plotseling was overleden. Het is de laatste Nederlandse film die een Oscar heeft gewonnen. Karakter won hiernaast de "Grand Prix" van het Paris Film Festival, de "Grand Jury Prize" van het AFI Fest en de Directors' Week Award van de Fantasporto.

Filmografie (selectie)[bewerken]

In De Boekverfilming (1999) heeft hij een cameorolletje.

Externe link[bewerken]