Contactadvertentie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een contactadvertentie is een door particulieren in een medium te plaatsen advertentie waarin men zoekt naar een partner, hetzij voor een langdurige relatie, hetzij voor een platonische vriendschap, hetzij voor seks. In België bestaan deze 'annonces' sinds 1900.[1] Meestal bestaat het uit een beschrijving van de persoon die het plaatst, of juist van degene die men zoekt, plus eventuele interesses. Zowel mannen als vrouwen vinden het liefst iemand met een mooi uiterlijk, maar vrouwen zoeken vaker een man die er financieel goed voorstaat, en mannen vaker iemand die jonger is dan zijzelf.[2] Om de kosten van de advertentie zo laag mogelijk te houden, wordt veel gewerkt met afkortingen. Er bestaat bij mensen soms behoefte aan nog veel meer afkortingen, omdat ze zeer specifieke wensen kunnen hebben.[3]

Waar vroeger contactadvertenties vooral waren te vinden in kranten en tijdschriften, heeft er het laatste decennium een verschuiving plaatsgevonden naar het partnerzoeken via het internet. Vooral datingsites hebben de rol van bemiddelaar overgenomen. Alleen al in Nederland zijn er zo'n 300.[4] Ook zijn er virtuele marktplaatsen waar mensen zichzelf kunnen aanprijzen.

Om zichzelf in een goed daglicht te plaatsen, wordt in de advertenties vooral de nadruk gelegd op positieve karaktereigenschappen. Een enkeling zoekt het in een zeer specifieke hoek.[5] maar sommigen hopen met een zeer algemene advertentie als "MAN 44j. zelfst. Zoekt vrouw, 35 à 45 jaar. TEL …"[6] ook iemand te kunnen vinden.