Liften

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Lifter)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Liftster in 1977
Internationaal bekend en typisch gebaar voor lifters
Liften in de woestijn

Liften is een vorm van reizen waarbij een reiziger een autochauffeur vraagt hem of haar als passagier mee te nemen ("een lift te geven"). In de meeste Europese landen is liften toegestaan langs alle wegen, met uitzondering van snelwegen. Liften mag ook aan het begin van opritten, op parkeerterreinen of bij een tankstation. Op sommige plaatsen zijn specifieke liftershaltes aangebracht.

Methode[bewerken]

Er zijn verschillende methoden van liften. Meestal staat de lifter langs een weg en maakt duidelijk een lift te willen door met zijn arm een gebaar te maken. Veelal wordt de arm gestrekt en de duim opgestoken, meestal wijzend in de rijrichting, soms bewegend. Een lifter toont soms een bordje waarop de bestemming is geschreven. Sommige lifters spreken chauffeurs aan op parkeerplaatsen of bij benzinepompen. Ook zijn er fora en websites op internet voor lifters en liftcentrales, die bemiddelen tussen liftvragers en -gevers.

In Nederland en omliggende landen wordt doorgaans geen in geld uitgedrukte tegenprestatie voor een lift gevraagd, behalve bij gebruik van een liftcentrale.

Beweegredenen[bewerken]

Lifters liften omdat het een gratis of goedkope manier is van reizen of omdat er geen andere middelen van vervoer zijn. Soms speelt de behoefte aan reisgezelschap en avontuur een rol of de wens milieuvriendelijk te reizen.

Ook worden er liftwedstrijden gehouden waarbij lifters of teams van lifters als snelste een bepaalde bestemming moeten bereiken, zoals in het tv-programma Peking Express. Deze worden bijvoorbeeld georganiseerd door studenten- of studieverenigingen.

Automobilisten nemen lifters mee omdat ze gezelschap of ondersteuning tijdens het reizen willen hebben of omdat ze behulpzaam willen zijn.

Reputatie en afnemende populariteit[bewerken]

Over liften doen diverse griezelverhalen de ronde waarbij afwisselend de lifter en de automobilist de kwade zijn. Horrorfilms als The Texas Chain Saw Massacre (1974) en The Hitcher (1986) speelden in op deze angst.

Tegenwoordig zijn er minder lifters dan in de jaren 1970 en 1980, de hoogtijdagen van het liften. Dit wordt geweten aan de opkomst van goedkope vormen van openbaar vervoer zoals lange afstand bussen of speciale kortingen op openbaar vervoer zoals in Nederland de OV-studentenkaart. Ook is het veel vrachtwagenchauffeurs door hun baas verboden lifters mee te nemen.

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek liften in het WikiWoordenboek op.